İnsanın saldırgan ve yıkıcı doğasını anlamak

2013

Sosyo-kültürel değer yargılarının göreceli olması ve kültürel farklılıklar nedeniyle her toplum farklı saldırganlık türlerini farklı biçimde değerlendirmektedir. Bu çalışma, bazı kişilik kuramları ve sosyal psikolojinin argümanlarıyla beslenerek insanın saldırgan yapısının savaş ve yıkıcılığa yol açmasının nedenlerini tartışmakta, insanın saldırgan davranışının doğasının nereden kaynaklandığını inceleyerek anlamaya çalışmaktadır. İnsanın intra-psişik ve bilişsel yapılarının ele alınması ve bunun üzerinden ahlaki benlik yapılarının tartışılması önemli görülmektedir. Ancak insana dair her türlü ahlaki seçeneklerin çoğu kendi içinde çelişki taşımaktadır. Bu amaçla çelişkilerin farklı düşünürlerce incelenerek barış ve hoşgörü olgusunun nasıl oluşacağına ilişkin sorulara cevap aranmaktadır.
Each society has a different way of evaluating types of aggression due to cultural differences and the relative natüre of socio-cultural value judgments.Supported by arguments of some personality theories and social psychology, this study discusses, from a psychological point of view, the reasons why aggressive nature of man leads to wars and destruction. The study also tries to understand the outlet which aggressive nature of humans stems from by probing into the subject matter. At this point, it is of great significance to address intrapsychic and cognitive aspects of humans and to discuss moral self-concepts based on such aspects. However, any kind of moral choice related to man constitutes a paradox in itself. Fort his reason, the study tries to find responses to questions regarding how phenomena such as peace and tolerance can emerge while analyzing the paradoxes from the view point of different philosophers.

Kişilik Psikolojisi, Öz-Yıkım, Güç ve Otorite, Self Psikoloji, Freud ve Saldırganlık, Özgürlükten Kaçış, Türiçi Saldırganlık, Freudian Aggression Theory, Self-Psychology, Power and Authority, Self-Destruction, Violence

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi