Moda sektöründe faaliyet gösteren mağazalarda müşterilerin mağaza tercihinde mağaza tasarımının önemi ve tasarım kriterleri

Moda sektöründe faaliyet gösteren moda mağazalarının amacı, müşterileri için olumlu deneyimler yaratmak ve uzun dönemli ilişki kurabilmektir. Bu amaca ulaşmada en önemli araçlardan biri, perakende satış mağazasıdır. Bu nedenle moda mağazalarında mağaza tasarımı son yıllarda büyük önem kazanmış ve moda perakendeciliğinde başarının temel şartlarından biri, "görsel yönetimde güçlü olmak" şeklinde özetlenmiştir. Mağazanın iç ve dış görünümünü oluşturan tüm unsurlar, mağaza atmosferi olarak tanımlanmakta ve bu atmosfer müşterilerde satınalma güdüsü uyandırmak amacıyla değerlendirilmektedir. Mağaza tasarımı ile mağaza tercihine yönelik davranışlar, son yıllarda mağaza tasarımı ile ilgili planlama ve uygulamaları ön plana çıkarmıştır. Bu ilişkiden hareketle, mağaza tasarımına ilişkin önemli unsurlar incelenmiş ve çekici bir mağaza atmosferi oluşturarak perakendecilik faaliyetlerinin hem daha ekonomik hale getirilmesi hem de müşteriler üzerinde olumlu etkiler yaratılabilmesi için mağaza dışında ve mağaza içinde yapılacak düzenlemelerle ilgili tasarım unsurları ortaya konulmuştur.
The purpose of fashion stores is to create positive experiences for their customers and establish long term relations with them. To achieve this aim the most important instrument is the retail sales store. For this reason, design of fashion stores has gained much importance in recent years and one of the basic conditions for success of fashion retailing has been summarized “to be strong in the visual management.” All the elements constituting the interior and exterior of stores are being defined as the store atmosphere and this atmosphere is evaluated to initiate a buying motive in the customers. Moving from this relationship, the important elements related to store design have been studied and through the formation of an attractive store atmosphere to make retailing activities both more economical and to create positive effects on the customers, design criteria related to interior and exterior store arrangements have been proposed.

Moda, Perakende, Tasarım, Moda Mağazası, Mağaza Atmosferi, Fashion, Retail, Design, Fashion Store, Store Atmosphere

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi