Elektronik ticaret (e-ticaret) yapan işletmelerin alan adlarının, bireylerin bu işletmeleri tercihleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama

Bu araştırmanın amacı, elektronik ticaret (e-ticaret) yapan işletmelerin alan adlarının, e-ticaret hizmeti alan bireylerin bu işletmeleri tercihleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma formu İstanbul’da e-ticaret yöntemiyle alışveriş yapan 400 kişiye dağıtılmış, bunlardan 353 tane kullanılabilir araştırma formu temin edilerek, analiz edilmiştir. Toplanan verilerin analiz için güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada, e-ticaret yapan işletmelerin sadece üst düzey alan adı, keyword alan adı ve com alan adı, e-ticaret hizmeti alan bireylerin bu işletmeleri tercihlerini istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü etkilemektedir. Bununla beraber, e-ticaret yapan işletmelerin toplam alan adları, e-ticaret hizmeti alan bireylerin bu işletmeleri tercihlerini pozitif yönlü etkilemektedir.
The purpose of this study is to explore the effect of domain names of companies which conduct electronic commerce (e-commerce) on preferences of people who get e-commerce service from these companies. The convenience sampling method is used in this study. The questionnaire of this study was distributed to 400 people who did shopping via e-commerce. 353 valid questionnaires were collected back and analyzed. The reliability analysis, factor analyses, correlation analysis, simple linear regression analysis and multiple regression analysis were conducted. It is found that only top-level domain name, keyword domain name, and com domain name have positive effects on preferences of people who get e-commerce service from these companies. However, it is found that total domain names of companies which conduct e-commerce have positive effect on preferences of people who get e-commerce service from these companies.

E-Ticaret, Alan Adı, İşletme Tercihi, E-Commerce, Domain Name, Preference For Company

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi