Küresel krizden sonra yeniden yapılandırma-nereden başlanmalı?

Son yaşanan (2008- ) ekonomik krizin zararlı sonuçları global mimarinin yeniden inşa edilmesi ve yenilenmesi için yapılan tartışmaların ötesinde yeniden düşünmeyi gerektirdiğini göstermektedir. Kriz tüm dünyada, büyük finansal kurumların batması, devletler tarafından bankaların kurtarılması, hisse senetleri piyasalarında yüksek dalgalanma ve şoklara ve nihayet ekonomik aktivitenin uzun dönemli düşüşü ile global anlamda ciddi bir ekonomik durgunluğa neden olmuştur. Bu makalede, global krizin arka planı- özellikle illiyet bağı anlatılmaktadır. Global krizin bulgularına dayalı olarak, krize temel olan nedenlerin varlık nedeni ve tesiri; aynı zamanda global krizin çözümü olan tek bir kökene işaret ettiği kabul edilmektedir. Bu nedenle, makale global ekonomik toparlanma ve risklerin yönetilerek krizlerin önlenmesi yolunda yeniden yapılandırma için başlangıç noktası ve/veya doğru rotayı önermektedir. Çalışmanın amacı, krizlerde yeniden yapılandırma sürecinin gerekliliğinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktır.
The detrimental results of the latest (2008- ) economic crisis need a rethink beyond discussions on rebuilding and renewing the global economic architecture. It resulted in the collapse of large financial institutions, the bailout of banks by national governments, high volatility and shocks in the stock markets and finally a long-term downturn in economic activity, leading to a severe global economic recession all around the world. The paper introduces the background of the global crisis- majorly the casual link. Focusing on findings of the crisis, it is admitted that the basis of existence and impact of the fundamental reasons point out one root cause as well as the real solution to the global crisis. Therefore, the paper proposes the starting point and/or right path to reconstruction on the way to global economic recovery and managing risks to prevent crises. The aim of this paper is to contribute to the understanding about the essential reconstruction period in economic crises.

Küresel Kriz, Yeniden Yapılandırma, Re-regulation, Global Crisis, Reconstruction, Re-regulation

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi