Anayasa yargısının fonksiyonel ve mantıksal sınırları

Anayasa Yargısının sınırları yine Anayasa Yargısı tarafından, sadece Anayasanın kendisinden çıkarılabilir ve Anayasa yorum metotlarının geliştirilmesi ile belirlenebilir. Bununla birlikte Anayasa normlarının zorunlu olarak belirsiz oluşları ve Anayasa yargısının daima hakemsel ve iradi bir öge içermesi nedeniyle bu sınır çizimi için kesin ve mükemmel çözümler mevcut olmayabilir. Bu kapsamda, kendi anayasal görevlerini yerine getirirken Anayasa Mahkemesi ile yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki anayasal düzen tarafından şart koşulmuş olan dengeyi zedelemeden ne kadar ileriye gidebileceği Anayasa yargıçlarının bilgeliklerine bağlıdır.”
The borders of Constitutional Review can be extracted again by Constitutional Review only from the Constitution itself and they can be determined by development of interpretation methods for Constitution. However since Constitutional Norms are necessarily unclear and Constitutional Review always include arbitrary and freewill elements, there may not be certain and excellent soluti-ons for determination of these borders. In this respect, during execution of Constitutional Duties without damaging the balance which is among Constitutional Court, Legislation, Execution and Jurisdiction and which is stipulated by Constitutional System, the determination of these borders depend on the wisdom of Constitutional Judges.

Anayasa Yargısı, Anayasanın Bekçisi, Yargıcın Kendi Kendisini Sınırlaması, Anayasanın Üstünlüğü, Constitutional Review, Guardian of the Constitution, Judical Self Restraint, Superiority of Constitution

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi