Mülkiyet hakkı ve kamulaştırma

Mülkiyet hakkı, tarih boyunca vazgeçilmez bir insan hakkı olarak karşımıza çıksa da diğer temel haklar gibi sınırlanması mümkün kılınmıştır. Devlet ve kamu tüzel kişilerinin kamu hizmetlerini yürütürken ortaya çıkan taşınmaz ihtiyaçlarını karşılamak gayesiyle başvurduğu kamulaştırma işlemi de mülkiyet hakkına getirilen en önemli sınırlamaların başında gelmektedir. Kamulaştırma işlemi ile mülkiyet hakkı sahibi taşınmaz malikinin mülkiyet hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Kamulaştırma her ne kadar idari işlem olarak karşımıza çıksa da sonuçlarını özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde doğurmaktadır. Ayrıca kamulaştırma işleminin idari yönü olduğu gibi adli yönü de mevcuttur. Çalışmamızda en temel ve vazgeçilmez insan haklarından biri olan mülkiyet hakkı tanımı, kapsamı ve içeriğine değinildikten sonra bu hakkın sınırlaması niteliğinde olan kamulaştırma işlemi için uyulması gereken esas ve usullere değinilmiştir. Amaç: Temel bir insan hakkı olan mülkiyet hakkının kamulaştırma yoluyla hukuka uygun bir şekilde sınırlanmasında uyulması gereken esas ve usulleri incelemektedir. Yöntem: Literatür araştırması yöntemine dayanan bu çalışma, veritabanları ve yazılı kaynakların taraması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Mülkiyet hakkı en temel insan haklarından biri olması nedeniyle bu hakkın sınırlanması süreci de mevzuat çerçevesinde sıkı kurallara tabi kılınmıştır. Özgünlük: Bu çalışmanın özgün yanı, mülkiyet hakkına müdahale sonucu doğuran kamulaştırma işlemine ilişkin düzenlemelerin, yeni mevzuat ve güncel yargı kararları ele alınarak incelenmesidir.
In spite of the fact that the proprietary right is regarded as one of the most indispensable human right throughout the history, It’s possible to be restricted like the other fundamental rights. Expropriation process, government and public legal entities apply, while they’re carrying out public services in order to supply property needs, is the most important restriction in the proprietary right. With the expropriation process, the property right of the real estate owner is ruled out. Expropriation process is not only we counter as an administrative act but also its conclusions result in real estate that is subject to private property.Besides expropriation process has both administrative aspects and judicial aspects After it is mentioned the definition , covering and content of the proprietary right which is one of the fundamental and indispensable human right in our study , It is mentioned the basis and procedures in expropriation process that is the fundamental of restrictions Objective: We are analyzing the basis and procedures using in restriction legally with expropriation process of proprietary right as a fundamental human right. Method: This study,bases on literature research,was carried out by means of scanning of written sources and databases. Findings: Restriction of propriety rights is subordinated with black letter rules since it is one of the fundemental human right.

Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkı, Temel Hak ve Özgürlükler, Kamu Yararı, Expropriation, Propriety Right, Fundamental Rights and Freedoms, Public Welfare

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi