Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim şirketlerde tasfiye başlangıcı bilançosu

6102 sayılı (yeni) TTK’nun yürürlüğe girmesi ile bazı şirketler, Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) ile uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları’nın (TMS) uygulanması kapsamına alındı. Bunların tasfiyesinde borca batıklık şüphesi yoksa, TMS’nı uygulayarak hazırladıkları bilançoyu tasfiye başlangıcı bilançosu olarak işleme alabilir, başka bilanço çıkarmalarına gerek yoktur. Şüphe varsa tasfiyede, muhtemel satış fiyat esasına göre ayrıca tasfiye başlangıcı bilançosu hazırlaması gerekir ki bu bilanço daha geniş kapsamlıdır. Kapsam dışı şirketler vergi mevzuatına göre “maliyet yaklaşımı” ile bilanço hazırlamayı sürdürmektedir. Bunların tasfiyesinde, borca batıklık şüphesi yoksa, vergi mevzuatına göre hazırlanmış bilançoyu tasfiye başlangıcı bilançosu olarak işleme alabilir, bunu engelleyici yasal düzenleme yoktur. Şüphe varsa, muhtemel satış fiyatı esasına göre ayrıca tasfiye başlangıcı bilançosu hazırlaması gerekir ki bu bilanço maliyet esaslı bilançodan büyük ölçüde farklıdır.
With the TCC 6102 coming into force, implementation of Turkey Accounting Standards (TMS) (IAS convergence) obligation was introduced to some companies. If there is no suspicion of commercial insolvency for these companies, the balance sheet prepared according to TMS can be used as the beginning liquidation balance sheet, no need to prepare new one. If there is suspicion, new beginning liquidation balance sheet should be prepared depending on fair market value base which is more comprehensive. The companies out of the scope can still prepare their balance sheets in compliance with tax regulations depending on the “cost base”. If there is no suspicion of commercial insolvency for these companies, the balance sheet prepared in compliance with tax regulations can be taken into consideration as the the beginning liquidation balance sheet, there is no contraversery regulation. If there is suspicion, new balance sheet shoud be prepared depending on fair market value base which is widely different from the first one.

Tasfiye Başlangıcı Bilançosu, Türkiye Muhasebe Standartları, Beginning Liquidation Balance Sheet, Turkey Accounting Standards

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi