Havacılıkta operasyonel aksaklık maliyetlerinin moora yöntemiyle incelenmesi

Bu çalışmada; havacılık sektöründe yaşanan istenmeyen operasyonel aksaklık durumlarının genel değerlendirmesi yapılmış, bu aksaklıkları standardize eden kuruluşlar ve bu kuruluşların yolcu ve havayollarını bağlayan kuralları aktarılmıştır. Havayollarının aksaklık durumlarında yolcuları farklı havayollarına aktarma zorunlulukları üzerine ortaya çıkan çalışmada; hem yolcuların yaşayabileceği aksaklıkları hem de havayollarının üzerindeki maliyetleri düşürmek için MOORA Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi uygulanmıştır. MOORA’nın sıralama yöntemleri olan oran yaklaşım ve referans noktası yöntemleri detaylandırılarak açıklanmış ve literatür örnekleri verilmiştir. Uygulama için beş alternatif seyahat planı oluşturulmuş ve yedi farklı kriter dikkate alınarak oran yaklaşım ve referans noktası yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar kendi aralarında karşılaştırılarak, havayolları ve yolcular açısından en iyi alternatif seyahatin seçilmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak, seçilen seyahatin havayolu maliyetlerini minimize edeceği ve şirketlerin ticari başarılarına pozitiflik yaratabilecek ayrı bir ürün haline dönüştürülebileceği gösterilmiştir. Ayrıca, gelecekte yapılacak olan çalışmalar için öneriler sunulmuş, daha büyük veri setleri ve farklı sıralama yöntemleriyle çalışılmasının gerekliliği betimlenmiştir.
This paper focuses on a general assessment of involuntary irregular operations in the airline industry, provides information on regulative institutions and these institutions’ regulations that bind both the airlines and passengers. Due to airlines’ binding rules for reaccommodation of the passengers, MOORA Multi-Criteria Decision-Making method is applied for both eliminating high transfer and travel times of the passengers and reducing the airlines’ cost value. Then, MOORA’s Ratio Analysis and Reference Point ranking methods are described and literatures provided. Five different itineraries and seven criteria selected for the application of MOORA Ratio Analysis and Reference Point methodologies. The results being accumulated from multiple methods have been compared and the best itinerary option selected for both the passengers and airlines. Consequently, it is demonstrated that selected itinerary option(s) will decrease airline cost and may be transformed to a standalone product that could help companies for their commercial success. In addition, suggestions for the necessity of working with much bigger data sets and different ranking methods in the future for a more robust analysis provided.

Havacılık, IATA, Maliyet, Operasyonel Aksaklık, IROP, MOORA, Cost, Irregular Operation, Aviation

Journal of Technologies and Applied Sciences