Japonların kültürel özellikleri bağlamında; yönetsel, ekonomik ve sosyal süreçlerinin analizi

Bu çalışmada; kültür, kültürel özellikler, Japon kültürü, kültürel farklılıklar ve yönetim tutum ve davranışları kavramları üzerinde durulmaktadır. Japon kültürünün, Japon yönetim tutumlarına ve dolayısıyla genel yönetim süreçlerine etkisi incelenerek, kültürel özellikler bağlamında Japon yönetim tutum ve süreçleri ile elde edilen sonuçlar ele alınmaktadır. Japon yönetim sisteminin başarı kaynağı sayılan ve temelini Japon kültüründen alan “kültürel ögeler” şüphesiz çok önemli olmakla birlikte, Japon yönetim hayatındaki uygulamalardan kaynaklanmış olan “başarı hikayeleri”, bizi yönetimde tek bir doğruya götürmemektedir. Japonya’da olup biten ve halen süregelen yönetim uygulamalarını daha iyi anlamak için, anılan kültür daha iyi anlaşılmalı ve benzer uygulamaların diğer bazı kültürlerde aynı başarı hikayelerini getiremeyebileceği olasılığı daima göz önünde bulundurulmalıdır.
Management is one of the most dominant factors in today’s world. In this study; “managerial behavior”, “culture”, “Japanese culture” and “the relationship between management and culture and influences of this relationship” are studied. A detailed observation of the characteristics of the Japanese managers are also analized in this study.The cultural elements“originated from Japanese Culture which are the foundations of “Japanese Miracle” may not be universal. In this context there is no one best way of managing. In order to understand Japanese management culture, the Japanese culture should be understood in a better way. Although following the Japanese management procedures exactly, the possibility of “failure” should be considered in anytime and in any other cultures.

Yönetim, Yönetici, Yönetim Tutumları, Kültür, Japon Kültürü, Yönetim Kültürü, Kültürel Özellikler, Kültürel Farklılıklar, Management, Manager, Management Attitudes, Culture, Japanese, Culture, Management Culture, Cultural Aspects, Cultural Diversity

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi