İletişim bilimleri ve kültürel çalışmalar: bir disiplinin sınırları sorularımızın sınırlarını kapsayabilecek mi?

İletişim bilimleri ve kültürel çalışmalar arasındaki sınırların belirlenmesi çeşitli tartışmalara yol açmıştır. Bunun nedeni disiplinlerarası nitelikteki her iki alanın da aynı sorunlar üzerinde yoğunlaşmalarıdır. Kültürel çalışmalar disiplinlerarası çalışma yöntemi ve akademik alana politik bir müdahale perspektifiyle diğer sosyal bilimler alanlarında olduğu gibi iletişim alanına da önemli etkilerde bulunmuştur. İletişimin toplumsal yaşamdaki rolünü söylem analizleri ile anlamaya çalışan kültürel çalışmalar kimi zaman iletişim bilimleri disiplini altında da ele alınabilmektedir. Kültürel çalışmaların disiplin kavramını sorgulayan yaklaşımı düşünüldüğünde bu tür bir sınıflandırma anlamlı olmamaktadır. Ancak bu iki alanın bir disiplinin sınırları içinde tüm sorularımızı açıklamanın güçlüğünü gösteren disiplinlerarası yaklaşımları onları birbirlerine yakınlaştırmaktadır.
With their interdisciplinary notion and common problemathics Communication Studies and Cultural Studies have a close relationship. This relationships bring some difficulties about defining and separating these areas. Interdisciplinary methods and political perspective of Cultural Studies make an important contribution to contemporary communication studies like other areas of social sciences. Cultural Studies focuses on role of communication on social life by making discourse analysis. Both Cultural Studies and Communication Studies show that it is very difficult to answer all of our questions with boundary of one discipline.

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi -- Kaynakça var.

Kültürel Çalışmalar, İletişim Bilimleri, Disiplinlerarasılık, Cultural Studies, Communication Studies, Interdisciplinarity

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi