New reproducing kernels and homogenizing transforms for some boundary value problems

Nonlinear boundary value problems have a significant role in the science. The solution approximations are also important as much as problems. In this study, new reproducing kernel spaces are constructed and reproducing kernel functions have been obtained for some boundary value problems. In the reproducing kernel theory, it is higly important to study wih homogeneous differential equation with the homogeneous conditions. For this purpose, homogenizing transformation functions have been found and nonlinear nonhomogeneous problems transformed to the homogeneous form.
Lineer olmayan sınır değer problemleri fizikte ve matematikte önemli bir yer tutmaktadır. Problemlere dair çözüm yaklaşımları ise bir o kadar öneme haizdir. Bu çalışmada, bazı yeni üretici çekirdekli uzaylar inşa edilerek bu uzaylara ait üretici çekirdek fonskiyonları elde edildi. Üretici çekirdek teorisi gereği çalışılan denklemin ve denkleme ait sınırşartlarının muhakkak suretle homojen olması önemli olduğundan, homojen olmayan sınır değer problemleri özel dönüşüm fonksiyonları kullanılarak homojen hale getirildi.

Boundary value problems, Nonhomogeneous ordinary differential equations, Reproducing kernel functions, Reproducing kernel method, Homojen olmayan adi diferansiyel denklemler, Sınır değer problemleri, Üretici çekirdek fonksiyonları, Üretici çekirdek metodu

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi