DENETİM ÜCRETİ İLE DENETİM KOMİTESİNİN KARAKTERİSTİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ

Küçük Resim Yok

Bu çalışmada Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin açıkladığı denetim ücreti ile denetim komitesinin karakteristikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada denetim komitesinin karakteristikleri olarak toplam üye sayısı, kadın üye sayısı, bağımsız üye sayısı, üyelerin uzmanlıkları, eğitim düzeyleri ve yapılan toplantı sayısı kullanılmıştır. Bu amaçla Borsa İstanbul’da 2020 ve 2021 yıllarında işlem gören 205 şirket analize dahil edilmiştir. Çalışmada çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan çalışmada denetim ücreti ile denetim komitesinde iktisadi ve idari bilimler alanında eğitim gören kadın üyeler arasında anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanında diğer hipotezler reddedilmiştir. Ayrıca şirketin büyüklüğü ve bağımsız denetçi ile denetim ücreti arasında anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir.

Denetim Ücreti, Denetim Komitesi, Borsa İstanbul

Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi