Kurumsal Yönetim Uygulamalarının Denetim Kalitesine Etkisi: Borsa İstanbul’da Ampirik Bir Araştırma

Bülent Ecevit Üniversitesi

Bu çalışmada kurumsal yönetim uygulamalarının denetim kalitesine etkisi araştırılmıştır. Bunun için Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksinde işlem gören şirketlerin 2012 yılı verileri kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan değişkenler, seçilen şirketlerin finansal tablolarından, faaliyet raporlarından ve kurumsal internet adreslerinden elde edilmiştir. Seçilen değişkenler, literatürde daha önce kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için lojistik regresyon yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda denetim kalitesi üzerinde yönetim kurulunun yapısı ile kurumsal yatırımcıların istatistiksel açıdan anlamı ve pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bulgular literatürle uyumludur.
In this paper, the impact of corporate governance practices on audit quality is investigated. For this purpose, the dataset of the 100-index companies in the Borsa Istanbul (BIST), 2012, has been used. The variables utilized were obtained from the companies’ financial statements, annual reports, and corporate web sites. The selected variables were used in previous studies in the literature. Logistic regression was used to determine the relationship between the dependent and independent variables. Findings show the relationship between the structure of director’s board and institutional ownership has statistically significant relationship with audit quality. The results of this paper are consistent with previous studies.

Kurumsal Yönetim, Denetim Kalitesi, Borsa İstanbul, Corporate Governance, Audit Quality, Borsa Istanbul

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi