Viyana Konvansiyonu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na göre satım sözleşmesinde hasarın intikali

Hasarın İntikali meselesi satım sözleşmeleri bakımından büyük önem arz etmektedir. İş bu konu Roma Hukuku’ndan beri, tartışmalara konu olmuş bir nitelik taşımasıyla birlikte, İsviçre Hukukunda ve diğer yabancı hukuklarda da ele alınmış ve birçok monografiye konu edilmiştir. Özellikle günümüz de uluslararası satışlarda ülkeler arasında ki farklı hukuki düzenlemeler nedeniyle problem oluşturmaya en uygun hukuki konulardan biri olmuştur. Bu çalışmanın amacı içeriğinde birçok problemi barındıran hasarın geçişi meselesinin, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında ve birçok boşluğu doldurmak amacıyla hazırlanan ve Türkiye’nin de 2010 yılında kabul etmiş olduğu 1980 Malların Uluslararası Satışı Hakkındaki Viyana Konvansiyonu açısından incelenmesidir.
The issue of damage transition is very important in terms of sales agreements. This issue has been discussed since Roman law and treated also by Switzerland law and other foreign laws and it has been a subject for several monographs. Especially today, it has been one of the most appropriate issues to create a problem in international sales because of different judicial legislations between the countries. The purpose of this study is to examine the issue of damage transition containing many problems under the Turkish Code of Obligations No 6098 and according to Vienna Convention on 1980 International Sale of Goods which has been prepared to fill several gaps and accepted by Turkey in 2010.

Hasarın Geçişi, Yeni Türk Borçlar Kanunu, CISG, Viyana Konvansiyonu, Damage Transition, New Turkish Code of Obligations, CISG, Vienna Convention

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi