Expenditure analysis of planned special event participants: Binary logit model

Planned special event (PSE) increases the travel demand and derives interim activities that individuals spend their time and money. In this study, it is aimed to determine the factors affecting the money expenditures of PSE participants in interim activities that they participated before the special event by using the Binary Logit Model. A face-to-face survey study started in December 2018 and ended in May 2019, and football is selected as the PSE. As a result, 357 valid questionnaires were obtained before 6 league games and included in the modeling study. This study showed that PSE participation is not the same with daily routine activity participation for example age, income level, frequency of participation in games are not statistically significant. However, when fans come to the games with someone, they gather at locations within walking distance of PSE venues and attend an event where they spend money.
Planlı özel etkinlikler (PÖE), seyahat talebini geçici olarak artırmakla birlikte katılımcıların hem zaman hem de para harcadıkları yeni aktiviteler de üretmektedir. Bu çalışmada, PÖE katılımcılarının özel etkinlik öncesi katıldıkları ara (türetilmiş) etkinliklerdeki para harcamalarını etkileyen faktörlerin İkili Logit Model kullanılarak belirlenmesi amaçlanmaktadır. Aralık 2018'de başlayan ve Mayıs 2019'da sona eren yüz yüze olarak gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda 6 lig maçı öncesi 357 geçerli anket elde edilmiş ve modelleme çalışmasına dahil edilmiştir. Bu çalışma, PÖE katılımının günlük rutin aktivite katılımı ile farklı olduğunu, örneğin yaş, gelir düzeyi, oyunlara katılım sıklığı gibi önemli değişkenlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Model sonucuna göre bireyler ticaret-yoğun yerleri tercih etmekte, özellikle bu gibi etkinliklere yalnız gelmediği takdirde daha fazla para harcama eğilimi göstermektedir. Katılımcıların toplandıkları alanlar stadyumun en yakın noktaları değil ancka yürüme mesafesindeki diğer alanlar olarak belirlenmiştir.

Binary logit model, money expenditure, planned special events, survey study, travel behavior., Anket çalışması, harcama analizi, ikili logit model, planlı özel etkinlikler, yolcu davranışı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi