Covid-19 ile uluslararası ilişkileri yeniden düşünmek: tarih, ekonomi ve siyaset ekseninde bir değerlendirme

Bu çalışmada Covid-19 salgını, uluslararası ilişkiler perspektifinden ekonomik, siyasal ve toplumsal boyutlarıyla ele alınmaktadır. Çalışmada, sırasıyla salgın hastalıkların tarihsel ve siyasal sonuçları ifade edilmekte, bu hastalıkların ekolojisi Covid-19 ile yeniden değerlendirilmektedir. Covid-19 gibi mikroorganizmaların ekonomi politiği, uluslararası güvenliğe etkileri, seçilmiş G20 ülkelerinin Covid-19 ile mücadelede politika farklılıkları, döviz kuru oranları, GSYH büyüme projeksiyonu gibi ekonomik parametreler üzerinden değerlendirilmektedir. Söz konusu değerlendirme ile disiplinler arası bir analiz ekseninin inşası hedeflenmektedir.
In this study, the Covid-19 outbreak is addressed from an international relations perspective with its economic, political and social dimensions. The historical and political consequences of epidemic diseases are expressed; and the ecology of these diseases is re-evaluated with Covid-19. Political ecomomy of microorganisms such as Covid-19, the effects of international security, policy differences in the fight against Covid-19 of selected G20 countries, exchange rates, GDP growth projection are evaluated in this study. With this evaluation, it is aimed to build an interdisciplinary analysis axis.

Covid-19, Salgın Hastalıklar, Güvenlik, Ekonomi Politik, Pandemics, Security, Political Economy

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

37 (Özel Ek)