Analitik hiyerarşi süreci ve Moora yöntemlerinin personel seçiminde uygulanması

İçinde yaşadığımız bilgi çağında nitelikli insan kaynağının önemi son derece artmıştır. Günümüzde şirketler varlıklarını sürdürebilmek, büyüyüp gelişebilmek, rekabet edebilmek için gerçekleştirdikleri işin niteliğine uygun çalışanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Personel seçimi kararı, işletmeye nitelikli iş gücü kazandırma açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu seçim süreci, gerçekleştirilecek işin niteliklerine en uygun çalışanın belirlenmesi olarak ifade edilebilir. Alternatif adaylar karşılaştırılarak uyumun en yüksek olduğu aday tercih edilir. Bu çalışmada ülkemizdeki kurumsal bir şirketin personel seçim süreci ele alınmıştır. Değerlendirmede dikkate alınacak ölçüt ağırlıkları analitik hiyerarşi süreci (AHS) ile hesaplanmış, sonrasında MOORA yöntemi kullanılarak personel seçimi gerçekleştirilmiştir.
In the era of information that we live in, the importance of the source of qualified person is extremely increased. Nowadays companies need qualified employee in various areas in order to exist, grow and compete. Decision of choosing employee has a critical importance in terms of bringing the company qualified work force. This selection process can be identified as finding the most suitable employee for the requirements of the job. The alternative candidates are to be compared and the candidate with the highest compatibility is prefered.In this study,an employee selection process in a corporate company in our country is evaluated. The considered criteria weight for evaluation is computed by the Analytical Hierarchy Process (AHP), then the employee selection is performed by using MOORA method.

Karar Verme, AHS, MOORA, Personel Seçimi, Decision Making, AHP, MOORA, Employee Selection

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi