Nato’da efektif liderlik sorunu

Bu çalışma genel hatlarıyla liderlik kavramını açıklamakta, liderlik tiplerinin değişimini belirtmekte ve NATO örneği üzerinden uluslararası örgütlerdeki liderlik pozisyonunu tartışmaya açmaktadır. Liderlik kavramının özelliklerini ve çeşitlerini açıkladıktan sonra uluslararası örgütlerin uluslararası sistem içerisindeki yerini de açıklayan bu çalışma, NATO örneğinden yola çıkarak uluslararası örgütler içerisindeki liderlik yapısını incelemektedir. Genellikle Genel Sekreterlik şeklinde karşımıza çıkan uluslararası örgütlerdeki liderlik pozisyonunun ne kadar etkili olduğu tartışılmaktadır. NATO’nun örgüt yapısı açıklandıktan sonra Genel Sekreterin görev ve yetkileri incelenmekte ve ortaya konan liderlik tiplerinden hangisine daha uygun olduğu belirtilmektedir.
This study explains the concept of leadership in general, specifies the change of leadership types and discusses the leadership position in international organizations with the example of NATO. After explaining the features and types of the concept of leadership, this study also explains the place of international organizations in the international system and examines the leadership structure within international organizations based on the NATO example. The effectiveness of leadership position in international organizations, which is usually established as Secretary General, is the main point of discussion. After explaining the organizational structure of NATO, the duties and powers of the Secretary General are examined, and it is stated which of the types of leadership is more appropriate.

NATO, Liderlik, Uluslararası Örgütler, Genel Sekreter, Leadership, International Organizations, Secretary General

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi