Türkiye'deki yabancı sermayeli şirketlerin stratejik karar alma yaklaşımlarını belirlemeye yönelik bir araştırma

Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler, küresel yönetim çevresindeki değişimlere ve ülkemize uyum göstermek; ülkemizde etkin faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla genel merkezlerinden bağımsız olarak stratejik kararlar alabilmektedirler. Bu araştırmanın amacı, ülkemizde “2002 Yılının İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” içinde yer alan, yabancı sermaye bileşimi olan şirketlerin stratejik karar alma yaklaşımlarını, bu şirketlerin stratejik kararlar alırken, genel merkezlerine bağlılık düzeylerini, diğer ülkelerdeki bağlı şirketlerle ilişkilerini araştırmaktır. Araştırma, 33 şirket üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin yönetimlerinde, stratejilerinde, işleyişlerinde ve kararlarında, genel merkezlerinin ağırlıklı etkilerinin olduğu; bununla beraber, ülkemizdeki bağlı şirketlerin fonksiyonel veya operasyonel alanlarda etkili olabildikleri tespit edilmiştir.
The subsidiaries of foreign capital companies can make strategic decisions independent of their headquarters, to adapt to and work effectively in Turkey. In this research, we try to examine the strategic decision making approaches, the level of dependenceon their headquarters for making strategic decisions, the relations between other subsidiary companies indifferent countries of 33 foreign capital companies in the list of ‘‘500 Major Industrial Enterprises ofTurkey in 2002’’. In conclusion, the headquarters are found to be effective in the management, strategy making and decision making of their subsidiaries, where as the subsidiaries are effective in the functional and the operational areas.

Küresel Şirket, Yabancı Sermayeli Şirket, Stratejik Konum, Global Company, Foreign Capital Company, Strategic Position

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi