Ana Baba davranışlarının duygusal gelişimdeki rolü

Ana-baba ile çocuk arasındaki iletişim, çocuk duygusal gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Hiçbir ana-babanın bilinçli olarak çocuğunu yanlış yönlendirebileceği düşünülemez. Ancak çocuğun sağlıklı bir şekilde duygusal gelişim yapabilmesi, öncelikle ana-babanın kendi davranış biçimleri üzerinde bilinçlenmelerini gerekli kılar. Hangi tür aile ilişkisi içinde, duygusal gelişim daha iyi yapılabilir sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, ana-babanın bilinçli bir şekilde düşünce ve duygularını ortaya koydukları ortamdır. Bir başka anlatımla, ana-baba, çocuklarına verecekleri eğitimde sevgi ve hoşgörülerini ne şekilde ifade edeceklerini biliyorlarsa, çocuğun kendisi ile barışık, kendini kabul eden ve duygusal yönden sağlıklı bir kişilik geliştirmesi kolaylaşmaktadır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi Sayı: 1, Mayıs 2002, Sayfa: 21-37

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi