İTÜFBD, Cilt 14, Sayı 27, Makale Koleksiyonu

An expansion method for finding traveling wave solutions to nonlinear pdes
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015) Yokuş, Asıf
    In this study, we construct an expansion method. We have implemented this method for finding traveling wave solutions of nonlinear Burgers equation, KdV equation, RLW-Burgers equation and Hirota-Satsuma equation system. We also point out that this expansion method could implement the other nonlinear equations.
    Karatsuba ve nikhilam çarpma işlemi algoritmalarının farklı bit uzunlukları için performanslarının karşılaştırılması
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015) Eyüpoğlu, Can; Sertbaş, Ahmet
    Çarpma işlemi bilgisayar aritmetiğindeki en önemli işlemlerden biridir. Bölme, kare ve ters alma gibi birçok işlemde çarpma işlemi kullanılmaktadır. Ayrıca çarpma işleminin etkinliği korelasyon, filtreleme, frekans analizi ve görüntü işleme gibi dijital sinyal işleme uygulamalarında da kullanılması sebebiyle oldukça önem kazanmaktadır. Karatsuba ve Nikhilam algoritmaları çarpma işlemini basitleştirerek işlemin verimliliğini arttırmak ve maliyeti azaltmak için geliştirilen algoritmalardan ikisidir. Bu makalede, Karatsuba algoritması, Nikhilam algoritması ve Nikhilam kare alma algoritmasını kullanarak Nikhilam çarpma işlemini gerçekleştiren algoritmanın performansları farklı bit uzunlukları için çarpma işlemi sayıları ve toplam işlem süreleri açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
    Dijital baskıda farklı nokta kazanç değerlerinin renk evrenine etkisinin incelenmesi
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015) Tutak, Doğan; Beytut, Hüseyin N.
    Çalışmada; Nokta kazançlarının renk evrenine etkisinin incelenmesi için Xerox DC-700 dijital baskı makinesi kullanılmıştır. Baskılar renk yönetimi aktif edilip ISO 12647-2 ofset baskı standardı simule edilerek ve Direct Image adı verilen renk yönetimi aktif edilmeden standart çalışma konumunda yapılmıştır. Her iki konumda da Xerox dijital baskı makinesi ile nokta kazanç eğrisi üzerinden nokta değerleri değiştirilerek baskılar yapılmıştır. Nokta kazanç eğrisindeki %50’ lik nokta üzerinden sırasıyla, 5, 10 ve 15 birim artırılarak ve 5, 10, 15 birim azaltılarak nokta şişmesinin renk evreni üzerindeki etkisi incelenmiştir. Nokta kazancı en fazla orta tonlarda gerçekleştiği ve basılan görüntüye en fazla etkiyi orta tonlar yaptığı için nokta kazancı eğrisi üzerinde orta tonları temsil eden %50 lik tram ton değeri değiştirilmiştir.
    Kuşelenmiş ve kuşelenmemiş kağıtlar üzerine yapılan ofset baskılarda kuruma prosesi sırasındaki renk değişimlerinin saptanması
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015) Şahinbaşkan, Türkün
    Bu çalışmada kuşelenmiş ve kuşelenmemiş kağıtlar üzerine ofset baskı tekniği ile baskılar yapılmış, baskıların kuruma sürecindeki zamana bağlı renk değişimleri ölçülüp belirlenmiştir. Birinci test baskısında kaplanmamış ve 120 gr/m2 1. hamur diye tanımlanan kağıtlara emilerek kuruyan yağ bazlı mürekkepler kullanılarak baskılar yapılmış, baskılar belirlenen zaman aralıklarında spektrofotometre ile ölçülmüş, elde edilen reflektans veriler CIELAB renk tanımlama evrenine çevrilerek, basılan renklerdeki zamana bağlı değişimleri tespit edilmiştir. İkinci test baskısında 135 gr/m2 Mat Kuşe üzerine infrared yöntemi ile kuruyan mürekkep kullanılarak çalışılmış ve bunlar birinci test baskıları ile aynı şekilde spektrofotometre ile ölçülerek renk değişimleri belirlenmiştir. 1. hamur kağıtlarda mürekkebin yerleşmesi mat kuşe kağıtlara göre daha hızlı olmuş ve renk sapmaları üçte bir oranında daha düşük çıkmıştır. Her iki kağıt türü içinde ideal kuruma süresi ve renk değişimlerinin sabitlenmesi için 24 saat geçmesi gerektiği belirlenmiştir.
    Flekso baskı sisteminde kalıp kalınlığının ve basan yüzey yüksekliğinin nokta kazancına etkisi
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2015) Gençoğlu, Efe Nejat; Kurt, Mustafa Batuhan
    Çalışmada flekso baskı sisteminin değişkenlerinden olan kalıp kalınlığı ve basan yüzey yüksekliğinin (rölyef derinliği) nokta kazancına etkisi incelenmiştir. Nokta kazancını incelemek için kullanılacak olan test skalası yazar tarafından hazırlanmıştır. Çalışmada, 1.14mm ve 1.7 mm olmak üzere iki farklı kalıp kalınlığı kullanılmıştır. Kalıplar dijital sistemle (CTP) pozlanarak hazırlanmıştır. Deneme baskılar, solvent bazlı siyah flekso mürekkep kullanılarak OPP film malzeme üzerine yapılmıştır. Flekso baskı makinelerinde basılan görüntü genellikle 400-500 m baskı yapıldıktan sonra stabil hale gelmektedir. Bu nedenle test baskılar için 1000 m’lik baskı yapılmıştır. Çalışmada tram ton skalası üzerinden nokta kazanç değerleri ölçülmüştür. Ölçümler için baskı örnekleri, baskının 800-1000 m baskı aralığı üzerinden alınmıştır. Densitometrik ölçümler spektrofotometre ile yapılarak grafiklerde gösterilmiştir. Kalıp pozlandırmaları, rölyef derinlikleri 0.2, 0.4, 0.7 ve 0.8 mm.ve tram sıklığı 41 Lpcm, 48 Lpcm, 54 Lpcm, 61 Lpcm olacak şekilde yapılmıştır. Dört ayrı test kalıbı tek bir kalıp silindiri üzerine bağlanıp, tüm değişkenler sabitlenerek OPP baskı altı malzemesi üzerine optimum fiziksel baskı atölyesi şartlarında baskı yapılmıştır. OPP baskıaltı malzemesindeki nokta kazanç değerleri ölçülmüş ve bunların grafikleri çizilerek yorumlanmıştır. Sonuçlar kalıbın basan yüzey yüksekliğinin değiştirilmesi baskı sırasında nokta kazancına etki etmediğini göstermiştir. Ayrıca 1.7 mm kalınlığındaki kalıpla elde edilen nokta kazancı değerlerinin 1.14mm kalınlığındaki kalıpta elde edilen nokta kazancı değerlerinden daha az olduğu tespit edilmiştir.