Flekso baskı sisteminde kalıp kalınlığının ve basan yüzey yüksekliğinin nokta kazancına etkisi

Çalışmada flekso baskı sisteminin değişkenlerinden olan kalıp kalınlığı ve basan yüzey yüksekliğinin (rölyef derinliği) nokta kazancına etkisi incelenmiştir. Nokta kazancını incelemek için kullanılacak olan test skalası yazar tarafından hazırlanmıştır. Çalışmada, 1.14mm ve 1.7 mm olmak üzere iki farklı kalıp kalınlığı kullanılmıştır. Kalıplar dijital sistemle (CTP) pozlanarak hazırlanmıştır. Deneme baskılar, solvent bazlı siyah flekso mürekkep kullanılarak OPP film malzeme üzerine yapılmıştır. Flekso baskı makinelerinde basılan görüntü genellikle 400-500 m baskı yapıldıktan sonra stabil hale gelmektedir. Bu nedenle test baskılar için 1000 m’lik baskı yapılmıştır. Çalışmada tram ton skalası üzerinden nokta kazanç değerleri ölçülmüştür. Ölçümler için baskı örnekleri, baskının 800-1000 m baskı aralığı üzerinden alınmıştır. Densitometrik ölçümler spektrofotometre ile yapılarak grafiklerde gösterilmiştir. Kalıp pozlandırmaları, rölyef derinlikleri 0.2, 0.4, 0.7 ve 0.8 mm.ve tram sıklığı 41 Lpcm, 48 Lpcm, 54 Lpcm, 61 Lpcm olacak şekilde yapılmıştır. Dört ayrı test kalıbı tek bir kalıp silindiri üzerine bağlanıp, tüm değişkenler sabitlenerek OPP baskı altı malzemesi üzerine optimum fiziksel baskı atölyesi şartlarında baskı yapılmıştır. OPP baskıaltı malzemesindeki nokta kazanç değerleri ölçülmüş ve bunların grafikleri çizilerek yorumlanmıştır. Sonuçlar kalıbın basan yüzey yüksekliğinin değiştirilmesi baskı sırasında nokta kazancına etki etmediğini göstermiştir. Ayrıca 1.7 mm kalınlığındaki kalıpla elde edilen nokta kazancı değerlerinin 1.14mm kalınlığındaki kalıpta elde edilen nokta kazancı değerlerinden daha az olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the effects of plate thickness and relief depth which are the important variances in flexo printing on dot gain have been investigated. Test chart for the print trials for dot gain investigation have been generated by the author. Two different printing plate thicknesses were used for the trials, one is 1.14 mm and the other one is 1.7 mm. The plates were developed by using digital plate exposing system (CTP). Solvent based black flexo printing ink was used for print trials on OPP film substrate. Printed images generally become stable on the substrate after running the flexo press for 400-500 m. Therefore the press was run for 1000m for the trial. Dot gain values were measured from the tone scale patches of the chart. Samples for measurement were taken within the range of 800-1000 m. Densitometric measurements were done by using a spectrophotometer and illustrated graphically. The plate exposures were conducted by creating relief depths of 0.2, 0.4, 0.7 and 0.8 mm. and 41 LPCM, 48 LPCM, 54 LPCM, 61 LPCM screen frequency on the plates. Print runs were conducted on OPP substrate under optimum physical printing plant conditions by mounting four separate test plates on a single die roll and fixing all variables. The dot gain values were measured from OPP substrate and the results were illustrated by graphical values. The results showed that changing the relief depth has no effect on dot gain. Besides it has been found that 1.7 mm printing plate has less dot gain than the 1.14 mm printing plate.

Flekso Baskı, Rölyef Derinliği, Nokta Kazancı, Flexo Printing, Relief Depth, Screen Ruling, Dot Gain

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi