İTÜFBD, Cilt 15, Özel Sayı 29, Makale Koleksiyonu

Finding the traveling wave solutions of some nonlinear partial differential equations by an expansion method
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2016) Kaya, Doğan
    In this study, we construct an expansion method. We have implement this method for finding traveling wave solutions of nonlinear Klein-Gordon equation, Benjamin-Bona-Mahony equation, sixth-order Boussinesq equation and Konopelchenko-Dubrovky system.
    Hava taşımacılığı simülasyon sistemleri için hat – uçak tipi eşleştirmede kârlılık analizi ve makine öğrenimi temelli fiyatlandırma modeli tasarımı
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2016) Taşçıoğulları, Muhammet Emin; Borat, Oğuz
    Hava taşımacılığının gündelik operasyonel ve yönetimsel süreçlerini iyileştirmek amacıyla sürdürülebilir sistemlerin tasarımı, kârlılık, verimlilik ve karar mekanizmasının hızlandırılması anlamında büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda oluşturulacak komponentleri öncelikle simülasyon ortamında ve sonrasında doğruluğu ölçümlenebilir çıktılar ile yazılım dışı gerçek mecralarda havayollarının kullanımına sunmayı esas alan bir yapıda, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojileri kullanan öneri ve yönlendirme sistemlerinin geliştirilmesi başlıca çalışma alanlarından biri olmalıdır. Bu kapsam da, simülasyon ortamında olağan süreç yönetimlerine ek bir şekilde iş akışın kilit kısımlarını optimizasyon temelli öneri sistemleri ile iyileştirmek ilk aşama olarak belirlenebilir. Bu çalışmada ise ilgili öneri sistemlerine örnek oluşturabilecek bir yapı ortaya konulmuştur. Akabinde ise gerçekleşmiş süreçlerin çıktılarına yönelik veri setlerinin oluşturulması şartıyla, atılacak adımları öngörüsel bir yaklaşımla hesaplamayı ve yönlendirmeyi esas alan daimi gelişim tabanlı bir sistem temel anlamda tasarlanmıştır.
    Türkiye otomotiv yan sanayinde yalın üretim uygulaması
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2016) Kılıç, Alper; Ayvaz, Berk
    Son yıllarda iş dünyasında hem bir tehdit unsuru hem de bir fırsat olarak görülen rekabet kavramı işletmeler için çok önemli hale gelmiştir. Günümüzde müşterinin etkin olduğu piyasada, firmalar rekabet üstünlüğü elde etme için daha esnek üretim ve iş süreçlerine sahip olmak zorundadırlar. Bundan dolayı işletmeler daha esnek olmak için yalın düşünceyi benimseyerek üretim sistemlerini iyileştirmektedirler. Yalın üretim, işletmelerin kaynak tüketip değer oluşturmayan her faaliyeti elimine ettikleri bir üretim sistemidir. Bu çalışmada otomotiv yan sanayinde bir ana ürün olan contaların üretim hattında yalın üretime yönelik bir analiz yapılmıştır. Çalışmada yalın üretim ile ilgili değerin belirlenmesi, değer akışının haritalanması, çekme sistemi, 5S, SMED, tek parça akışı, hücresel imalat, kaizen, poka-yoke, toplam verimli bakım, kalite çemberleri, heijunka, shojinka gibi ilke ve teknikler Türkiye’de otomobil sektörü için conta üretimi yapan bir firmanın üretim sürecinde uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlarla yalın üretim sisteminin firmanın üretim sürecinde israfı azaltıp verimliliği artırma konusundaki etkinliğinin görülmesi sağlanmıştır.
    Mikrokapsülasyon teknolojisi ve tekstil sektöründe kullanımı
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2016) Eyüpoğlu, Şeyda; Kut, Dilek
    Ülkemizde uzun zamandır tekstil endüstrisi lider konumdadır. Ancak son yıllarda Asya ülkelerindeki düşük maliyetli üretim sonucu elde edilen düşük fiyatlı ürünler ülkemiz tekstil sektörünün yeni arayışlara yönelmesine neden olmuştur. Konvansiyonel tekstil materyali üretimine karşılık fonksiyonel tekstil materyali üretimi çalışmaları hız kazanmıştır. Fonksiyonel tekstil materyali üretiminde mikrokapsül uygulamaları özellikle sağladığı fonksiyonellik ve uzun süreli etki açısından diğer metotlardan bir adım öne çıkmaktadır. Bu çalışmada mikrokapsüllasyon teknolojisi ele alınmış ve mikrokapsül teknolojisi ile elde edilen fonksiyonel tekstil ürünleri araştırılmıştır.
    Optik çoğuşma anahtarlama (OÇA) ağ üzerinde çoğa gönderim uygulaması
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2016) Kırcı, Pınar; Zaim, Abdül Halim
    Günümüzde, artan internet kullanımı nedeni ile ağlar daha da fazla kullanıcı tarafından büyük oranlarda bant genişliği gerektirecek uygulamalar için kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu talebi karşılayabilecek ağ alt yapılarına gerek duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için çeşitli teknolojiler ve uygulamalar üretilmiştir. Video konferans ve uzaktan interaktif eğitim gibi uygulamalar bire-çok bağıntı ya da çoktan-çok bağıntı iletişimi yapısında olan çoğa gönderim uygulamalarını temel alır ve büyük oranlarda bant genişliği gerektirir. Bu uygulamalar, optik ağlarda Dalga boyu Bölümlemeli Çoğullama (Wavelength Division Multiplexing-WDM) teknolojisi sayesinde kullanıcılara kolaylıkla ulaştırılmaktadır. Çalışmada, Optik Çoğuşma Anahtarlama (Optical Burst Switching-OBS) ağlarda çoğa gönderimi sağlayabilmek için PPM (Precalculated Path Multicast-Önceden Hesaplanan Yol Çoğa Gönderim) isimli yeni bir protokol sunulmuştur.