Optik çoğuşma anahtarlama (OÇA) ağ üzerinde çoğa gönderim uygulaması

Günümüzde, artan internet kullanımı nedeni ile ağlar daha da fazla kullanıcı tarafından büyük oranlarda bant genişliği gerektirecek uygulamalar için kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu talebi karşılayabilecek ağ alt yapılarına gerek duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için çeşitli teknolojiler ve uygulamalar üretilmiştir. Video konferans ve uzaktan interaktif eğitim gibi uygulamalar bire-çok bağıntı ya da çoktan-çok bağıntı iletişimi yapısında olan çoğa gönderim uygulamalarını temel alır ve büyük oranlarda bant genişliği gerektirir. Bu uygulamalar, optik ağlarda Dalga boyu Bölümlemeli Çoğullama (Wavelength Division Multiplexing-WDM) teknolojisi sayesinde kullanıcılara kolaylıkla ulaştırılmaktadır. Çalışmada, Optik Çoğuşma Anahtarlama (Optical Burst Switching-OBS) ağlarda çoğa gönderimi sağlayabilmek için PPM (Precalculated Path Multicast-Önceden Hesaplanan Yol Çoğa Gönderim) isimli yeni bir protokol sunulmuştur.
Today, because of the increasing internet usage, the networks are used by more users for big amounts of bandwidth requiring applications.To ensure these great bandwidth demands, various technologies and applications are developed. Video conference and distance interactive education applications are one to many or many to many transmission type, multicast based and high bandwidth needed applications which are transmitted to the users easily by the Wavelength Division Multiplexing-WDM technology over Optical Burst Switching-OBS networks. The study presents multicasting in OBS networks with a new protocol which is named as Precalculated Path Multicast-PPM.

Optik Çoğuşma Anahtarlama, Çoğagönderim, Optik Ağlar, DBÇ, Optical Burst Switching, Multicasting, Optical Networks, WDM

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi