Firmaların uluslararası pazarlara giriş şekillerine SWOT analizinin etkisi

Amaç: Rekabetin çetin hale gelmesi işletmelerin kendi zayıf ve üstün yönleri ile dış çevredeki fırsat ve tehditlerin farkında olmalarını, diğer bir ifadeyle SWOT analizi yapmalarını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, SWOT analizinin uluslararası pazarlara girişe etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. İmalat sanayiinde faaliyet yürüten 60 farklı işletmede çalışanlarından basit tesadüfi yöntemle elde edilen 385 geçerli anket verisi ile hipotez test edilmiştir. Veri analizinde; tanımlayıcı istatistik, açıklayıcı faktör analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre SWOT analizi ile uluslararası pazarlara giriş şekilleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Özgünlük: İşletmelerin uluslararası pazarlara hangi şekilde gireceklerine karar vermeden önce SWOT analizi yapmaları büyük önem arz etmektedir. Önemine rağmen yazında SWOT analizinin uluslararası pazarlara giriş şekillerin belirlenmesine olan etkisini ampirik olarak araştıran sınırlı çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, SWOT analizinin uluslararası pazarlara giriş şekline etkisi ampirik olarak ortaya konulmuş ve hem literatüre hem de uygulamaya katkı sağlanmıştır.
Purpose: As competition heats up, businesses are forced to assess their own strengths and weaknesses as well as environmental opportunities and threats (known as SWOT analysis). The purpose of this quantitative study was to ascertain how SWOT analysis affected entering foreign markets. Method: With data collected from 385 randomly chosen employees working in 60 different manufacturing firms using the questionnaire technique, the stated hypothesis was put to the test. In data analysis, descriptive statistics, explanatory factor analysis and multiple regression analysis were used. Findings: According to the findings of multivariate regression analysis, there is a statistically significant relationship between SWOT analysis and the types of accessing international markets. Originality: It is of great importance for businesses to make a SWOT analysis before deciding on entering international markets. Though the importance of SWOT analysis, there is little research empirically investigating this relationship. In this research, the effect of SWOT analysis on the way of entering international markets has been empirically revealed and contributed to both literature and practice.

SWOT Analizi, Uluslararası Pazarlara Giriş Şekilleri, Uluslararası Ticaret, SWOT Analysis, Enering International Markets, International Trade

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi