Batılılaşma dönemi İstanbul’da: Osmanlı hanedan türbeleri, mimari uslup ve sedefli sanduka parmaklıkları

Osmanlı Mimarisi, 18.yy Osmanlı İmparatorluğunun Batıya açılma dönemi olarak bilinir.‘‘Batılılaşma Dönemi İstanbul’da: Osmanlı Hanedan Türbeleri, Mimari Uslup ve Sedefli Sanduka Parmaklıkları”,başlığı ile sunulan bu makalede ;Osmanlı Hanedan Türbeleri,Mimari uslubu ; İstanbul Osmanlı Hanedan Türbelerinden 1818 yılında inşa edilmiş Nakşidil Valide Sultan Türbesi üzerinden tartışmaya açılacaktır. Nakşidil Valide Sultan, I. Abdülhamid’in hanımı ve II.Mahmud’un validesidir. İstanbul Suriçi, Fatih Külliyesi Tabhanesi ve Fatih Cami Haziresi komşuluğunda konumlanan Nakşidil Valide Sultan Külliyesi, Batılılaşma Dönemi etkisinde, Fatih Haziresinin güney doğu tarafında konumlanmıştır. Türbe barok mimari üslubundadır. Geleneksel Türk El sanatlarından sedef kakma, oyma, ajur gibi birçok dalı içinde bulunduran Nakşidil Valide Sultan Türbesi’ne ait sedefli sanduka parmaklıkları;kendi döneminin en seçkin örnekleri arasındadır. Batılılaşma Dönemi ,Osmanlı Hanedan Türbelerinin,Mimari Uslubu ve Sedefli Sanduka Parmaklıklarının tasarımı nasıldır? çalışmanın araştırma sorusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Batılılaşma Dönemi ,Osmanlı Hanedan Türbelerinin,Mimari Uslubu ve Sedefli Sanduka Parmaklıklarının mevcut durumlarının tespitlerinin yapılması, fizibilite çalışmasıyla restorasyon uygulamasının yapılması için başlangıç adımı olması amaçlanmaktadır. Çalışmanın yöntemi, Batılılaşma Dönemi ,Osmanlı Hanedan Türbelerinin,Mimari Uslubu ve Sedefli Sanduka Parmaklıklarının tasarımı Nakşidil Valide Sultan Türbesinde yerinde yapılan tespitler, konu ile ilgili literature dayalı özgün bir çalışmadır. Günümüzde taşınabilir ve taşınmaz kültür miraslarımıza sahip çıkmak, bakım ve onarımlarını yapmak, büyük restorasyon çalışmalarının önüne geçmekle beraber, halihazırdaki durumun ileriki safhada ağır hasarsız olarak değerlendirilebilmesi için önem arz etmektedir. Bu sanat eserlerinin gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir.Osmanlı Döneminde birçok hanedan türbesinde bulunan sedef kakma işçiliği mimari üslupla birlikte farklı motifler kullanılarak sentezlenmiştir.
Ottoman Architecture The 18th century is known as the period of the Ottoman Empire's expansion to the West. This text, presented with the title "Westernization Period in Istanbul: Dynastic Tombs, Architectural Style and Mother-of-Pearl Sarcophagus Railings"; Ottoman Dynastic Tombs, Architectural Style; The Nakşidil Valide Sultan Tomb, one of the Istanbul Ottoman Dynastic Tombs built in 1818, will be discussed. Nakşidil Valide Sultan, wife of Abdulhamid I and Sultan Abdulhamid II. She is Mahmud's mother. Nakşidil Valide Sultan Complex, located in the neighborhood of Istanbul Walled City, Fatih Social Complex Tabhane and Fatih Mosque Graveyard, is located in the south-east position of Fatih Complex, under the influence of the Westernization Period. The tomb is in the baroque architectural style. The mother-of-pearl sarcophagus railings of the Nakşidil Valide Sultan Tomb, which includes many branches of traditional Turkish handicrafts such as mother-of-pearl inlay, carving and openwork, are among the most distinguished examples of their period. What is the Westernization Period, Ottoman Dynastic Tombs, Architectural Style and Design of Mother-of-Pearl Sarcophagus Railings? It consists of the research results of the products. It is aimed to determine the current conditions of this influential Westernization Period, Ottoman Dynastic Tombs, Architectural Style and Mother-of-Pearl Sarcophagus Railings, and to be the initial step to complete the restoration with the feasibility study. The method of the study, the Westernization Period, the Architectural Style of the Ottoman Dynastic Tombs, the design of the Mother of Pearl Sarcophagus Railings, the on-site findings in the Nakşidil Valide Sultan Tomb, and the on-site findings are an original study based on the literature on the subject. Nowadays, it is important to own our movable and immovable cultural heritages, to carry out their maintenance and repairs, and to achieve major repairs, but the continuation of their permanence is important so that they can be evaluated undamaged at a later stage. These works of art need to be transferred to future generations. The mother-of-pearl inlay workmanship found in many dynasty tombs during the Ottoman Period was synthesized using different motifs with the architectural style.

Mimari Üslup, Sedef Kakma, Geleneksel Türk El Sanatları, Türbe, Sanduka Parmaklığı, Architectural Style, Mother of Pearl Inlay, Traditional Turkish Handicrafts, Tomb, Sarcophagus Railing

İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi