Makroekonomik göstergeler ve firmaya özgü finansal değişkenlerin sermaye yapısı üzerindeki etkisi: Teknoloji şirketleri üzerine linear ve panel regresyon analizi

Amac?: C?alıs?manın amacı, BIST (Borsa I?stanbul) Teknoloji sekto?ru?nde faaliyet go?steren s?irketlerin sermaye yapısına etki eden makroekonomik ve firmaya o?zgu? go?stergelerin iki farklı regresyon yo?ntemi ile tespit edilmesi amac?lanmıs?tır. Yo?ntem: C?alıs?mada makroekonomik ve firmaya o?zgu? go?stergelerin teknoloji firmalarının sermaye yapılarına etkilerinin tespitinde linear ve panel regresyon analiz yo?ntemi kullanılmıs?tır. Yapılan analizlerde, 2010:Q1- 2021:Q3 do?nemine ait makroekonomik go?stergeler ve s?irketlere o?zgu? finansal deg?is?kenler kullanılmıs?tır. C?alıs?mada sermaye yapısı deg?is?kenleri olarak; kısa vadeli kaldırac? oranı, uzun vadeli kaldırac? oranı ve toplam kaldırac? oranı, firmaya o?zgu? deg?is?kenler olarak; cari oran, toplam aktifler, toplam varlıklardaki deg?is?im, net satıs?lardaki deg?is?im, varlık yapısı, aktif ka?rlılık, makroekonomik go?sterge olarak; ticari kredi faiz oranı ve dolar kuru alınmıs?tır. Bulgular: Linear ve panel regresyon analizlerinde ortaya c?ıkan bulgularda, firmaya o?zgu? ve makro go?stergelerin en fazla ve o?nemli etki katsayılarının s?irketlerin toplam borc? sermaye yapısı deg?is?keni u?zerinde oldug?u, ikinci sırada kısa vadeli borc?, u?c?u?ncu? sırada ise uzun vadeli borc? sermaye yapısı deg?is?keni oldug?u go?ru?lmu?s?tu?r. O?zgu?nlu?k: Bu c?alıs?mada hem linear hem de panel regresyonun birlikte kullanılması, o?rneklem olarak teknoloji sekto?ru?nu?n verilerinin kullanılması, sekto?ru?n sermaye yapısını en c?ok etkiledig?i du?s?u?nu?len makro ve firmaya o?zgu? deg?is?kenlerin birlikte kullanılması, c?eyrek do?nem verilerle c?alıs?ılması bu c?alıs?mayı dig?er c?alıs?malardan ayıran bas?lıca farklılıklar oldug?unu so?yleyebiliriz.

Sermaye Yapısı, Teknoloji Şirketleri, Linear Regresyon, Panel Regresyon

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi