BRICS-T ekonomilerinin makroekonomik performanslarının değerlendirilmesi: Entropi tabanlı WASPAS yaklaşımı

Amac?: Bu c?alıs?manın amacı, Du?nya ticaretindeki payını her gec?en yıl artırmaya devam eden Brezilya, Rusya, Hindistan, C?in, Gu?ney Afrika ve Tu?rkiye (BRICS-T) u?lkelerinin 2011-2020 yılları arasındaki makroekonomik performanslarını kars?ılas?tırmalı olarak incelemektir. Yo?ntem: C?alıs?mada makroekonomik performans kriterleri GSYI?H, kis?i bas?ına du?s?en GSYI?H, ihracat, bu?yu?me oranı, dog?rudan yabancı yatırım, ithalat, enflasyon oranı ve is?sizlik oranı olarak belirlenmis?tir. C?ok kriterli karar verme yo?ntemlerinden Entropi ve WASPAS (Weighted Aggregated Sum Product Assessment) kullanılmıs?tır. Entropi yo?ntemi ile o?ncelikle kriterlerin ag?ırlıkları hesaplanmıs? ve hesaplanan ag?ırlıklar WASPAS yo?ntemine dahil edilerek karar alternatifleri sıralanmıs?tır. Bulgular: Aras?tırma bulguları C?in’in bu c?alıs?mada ele alınan dig?er u?lkelerin makroekonomik performansları kars?ısında mutlak u?stu?n oldug?unu go?stermektedir. C?in’den sonra dig?er u?lkelerin bas?arı sıralaması sırasıyla Brezilya, Rusya, Hindistan, Tu?rkiye ve Gu?ney Afrika s?eklinde olmus?tur. O?zgu?nlu?k: Bu c?alıs?mada BRICS-T u?lkelerinin makroekonomik performansları, Entropi-WASPAS yo?ntemlerinin entegre bic?imde kullanılmasıyla analiz edilmis?tir. Gerc?ekles?tirilen yazın taraması, ilgili u?lkelerin makroekonomik performanslarının aras?tırıldıg?ı c?alıs?ma sayısının oldukc?a yetersiz oldug?unu go?stermis?tir. Makroekonomik performans kriterlerinde kapsam genis? tutularak aras?tırma sonuc?larının gec?erlilig?inin artırılması hedeflenmis?tir. Kriter c?es?itlilig?i yo?nu?yle bu c?alıs?ma alanında yayınlanan en kapsamlı c?alıs?malar arasındadır.

BRICS-T, Makroekonomik Performans, Entropi Yöntemi, WASPAS Yöntemi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi