Özgül öğrenme güçlüğü, otizm veya zihinsel yetersizlik tanısı almış çocukların annelerinin depresyon ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması

Küçük Resim Yok

Araştırmanın amacı, zihinsel yetersizlik, özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG) ve otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış çocukların annelerinin depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma metodolojisi kullanılmış ve ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde RAM'a yönlendirilen ve özel eğitim merkezlerinde kayıtlı 40 zihinsel engelli, 40 OSB ve 40 ÖÖG tanısı almış toplamda 120 öğrencinin annelerinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu", "Beck Depresyon Ölçeği" ve "Beck Anksiyete Ölçeği" uygulanmıştır. Verilerin analizinde; "Mann-Whitney U Testi","Kruskal-Wallis H Testi ve "Pearson Korelâsyon" testleri kullanılmıştır.
The aim of the research is to examine the relationship between the levels of depression and anxiety in mothers of children diagnosed with intellectual disability, specific learning difficulties (SLD), and autism spectrum disorder (ASD). Quantitative research methodology was used with a cross-sectional and correlational survey model. The participants of the study consisted of mothers of 40 intellectually disabled, 40 ASD, and 40 SLD-diagnosed students who were referred to the Resource and Application Center (RAM) and enrolled in special education centers in the Arnavutköy district of Istanbul, making a total of 120 participants. The data collection tools were the "Demographic Form," "Beck Depression Scale," and "Beck Anxiety Scale." Data analysis involved the use of the Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test, and Pearson Correlation tests.

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı, Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı

Psikoloji, Psychology

Koleksiyon