Belirsizlikler altında tersine lojistik ağ tasarımı literatür taraması

Son yıllarda tersine lojistik üzerindeki çalışmalar ekonomik, sosyal ve devlet baskıları gibi faktörlerden dolayı akademik çevrelerde ve iş dünyasında hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Literatürdeki tersine lojistikle ilgili çalışmalar ağ tasarımı, geri dönüş oranı tahminleri, ekonomik ve çevresel performans, envanter yönetimi, araç rotalama vb. farklı perspektiflerden konuya yaklaşım göstermektedir. Tersine Lojistik (TL) ağ tasarımı ise bu konuda en çok araştırmanın yapıldığı alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirsizlik tersine lojistik ağlarının en temel özelliklerinden biridir. TL ağ tasarımı yapısında bulundurduğu çok sayıdaki belirsizlik nedeniyle ileri yöndeki lojistik ağ tasarımlarına göre çok daha karmaşık yapıdadır. Belirsizlikleri bertaraf etmek için stokastik programlama modeli ve robust optimizasyon son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemlerdir. Bu çalışmada belirsizlikler altında TL ağ tasarımı ile ilgili literatür hakkında detaylı bir inceleme yapılmıştır. Literatür taraması neticesinde belirsizlikler altında stokastik TL ağ tasarım konusu ile ilgili boşluklar ortaya konularak bu alanda çalışacak olan araştırmacılara bir yol gösterilmesi hedeflenmiştir.
In recent years, research in Reverse Logistics (RL) has rapidly grown in both academia environment and business world due to economic, social and governmental pressures. Academic researches related to RL focused on reverse logistics network design, estimates of the rate of return, economic and environmental performance, inventory management, vehicle routing etc . Reverse Logistics Network Design (RLND) is the most popular topic in RL literature. Uncertainty is one of the main characteristics of reverse logistics networks. R L network design and structure of the uncertainty are lots much more complicated structure based on the forward logistics network design. Stochastic programming and robust optimization are the most preferred methods by researchers in order to handle uncertainty. In this study, a comprehensive review of the literature on reverse logistics network design under uncertainty is presented . In addition , research gaps in RLND literature under uncertainty and opportunities are identified.

Tersine Lojistik Ağ Tasarımı, Belirsizlik, Stokastik Programlama, Reverse Logistics Network Design, Uncertainty, Stochastic Programming

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi