Örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama

Bu çalışmada ulaşılmak istenilen amaç, örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada örgütsel güven kavramı; yöneticiye güven, çalışma arkadaşlarına güven ve örgüte güven alt boyutları ile incelenmiştir. Bununla birlikte örgütsel bağlılık ölçeği duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık alt boyutları ile ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan örnekleme yöntemi, basit tesadüfi örnekleme yöntemidir. Araştırmaya yönelik hazırlanmış olan anket konaklama sektöründe yer alan bir işletmede bulunan çalışanların 300 tanesine verilmiş, 250 tanesinin cevapları analiz edilmiştir. Elde edilen veriler; frekans dağılım analizi, ortalama ve standart sapma analizleri, güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon ve çoklu regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırma neticesinde örgütsel güvenin örgütsel bağlılığı pozitif yönlü etkilediği saptanmıştır.
The main purpose of this study is to examine the effect of organizational trust on organizational loyalty. Organizational trust is explored in the following 3 dimensions: trust to manager, trust to colleagues, trust to organization. Organizational loyalty is explored in the following 3 dimensions: Affective commitment, continuance commitment, normative commitment. Simple random sampling is prefered in this research. The questionnaire was given to 300 employees in one company in hospitality sector. 250 of them filled out the questionnaire. Thus, the sampling of this study is 250. Frequency distribution analysis, mean and standard deviation analysis, reliability analysis, factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis were applied to the collected data. As a result of this study organizational trust has positive effect on organizational loyalty.

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi -- Kaynakça var.

İş ahlakı, Güven, Organizasyon_Psikolojik yönler, Örgütsel davranış, Şirket kültürü, Personnel management, Business ethics, Trust, Organization_Psychological aspects, Organizational behavior, Corporate culture

Günüşen, Zeynep Ecem. (2016). Örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, İstanbul