Türkiye'de yetiştirilen Citrus maxima (Şadok) meyvesinin atık kısımlarındaki antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarlarının belirlenmesi

Bu çalışmada Türkiye’de yetiştirilmiş Citrus maxima (Şadok) meyvesinin gıda tüketim atığı olarak nitelendirilebilecek dış kabuk ve albedo kısmının antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Meyve kısmından ayrılan atık parçalar kurutularak etanol, metanol ve saf su ile ekstrakte edilmiştir. Dış kabuk ekstrelerinden elde edilen sonuçlara göre fenolik madde için en yüksek değer 59.64±1.95 mg/g Gallik Asit Eşdeğeri, flavonoid madde miktarı için 36.56±1.75 mg/g Quercetin Eşdeğeri ve antioksidan madde miktarı için en yüksek değer 2.37±0.50 mmol/g Troloks Eşdeğeri Antioksidan Kapasite olarak elde edilmiştir. Albedo ekstrelerinden elde edilen sonuçlara göre fenolik madde miktarı için en yüksek değer 77.72±2.56 mg/g GAE, flavonoid madde miktarı için 52.91±2.99 mg/g QE ve antioksidan madde miktarı için en yüksek değer 1.19±0.11 mmol/g TEAC olarak elde edilmiştir. Çözücülerin kıyaslamaları grafik olarak verilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte atık olarak değerlendirilebilecek şadok kabuklarının fenolik madde, flavonoid madde içerdiği ve antioksidan aktivite gösterdiği ortaya konmuştur. Bu sonuçlar zaman ve ekonomik tasarruf açısından ilerideki çalışmalara yol gösterebilecektir.
In this study, it was aimed to determine the amount of antioxidant, phenolic and flavonoid substances in waste parts of the Citrus maxima (Shaddock) fruit grown in Turkey. According to the results obtained from the peel extracts, the highest value was 59.64±1.95 mg/g Gallic Acid Equivalent for phenolic substance; 36.56±1.75 mg/g Quercetin Equivalent for the flavonoid substance, and 2.37±0.50 mmol/g Trolox Equivalent Antioxidant Capacity for the amount of antioxidant substance was obtained. According to the results obtained from the albedo (pith) extracts, 77.72±2.56 mg/g GAE was the highest value for the amount of phenolic substance, 52.91±2.99 mg/g QE was the highest value for the amount of flavonoid substance, and 1.19±0.11 mmol/g TEAC was the highest value for the amount of antioxidant substance. With these results, it has been revealed that shaddock peels contain phenolic and flavonoid substances and antioxidant activities. In terms of time and economic savings in studies, these results will lead to future studies.

Antioksidan, Citrus maxima, fenolik, flavonoid, şadok., Antioxidant, Citrus maxima, flavonoid, phenolic, shaddock.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi