Determinants of banks’ profitability: A comparative analysis between Malaysia and South Africa

The profitability of banks has been an important subject and a major concern for investors, researchers, and regulatory bodies. This study aims to determine the factors that affect the profitability of banks in Malaysia and South Africa, utilizing data from the Thomson Reuters database, the world bank database, and financial statements of selected banks between 2008 to 2020. Besides, by employing a multiple regression analysis, bank size and non-performing loans were found to exert positive and significant effects on South African Bank's ROA metrics. As with Malaysia, a negative relationship was found between non-performing loans, capital adequacy ratio, Gross domestic product, and banks’ return on asset ratios, while the results of panel data analysis show that capital adequacy ratio has a positive and significant relationship with profitability and bank size also has a negative and significant effect on profitability. The study draws practical and managerial implications relevant to the operational efficiency of banks in both countries.
Banka karlılığı yatırımcılar, araştırmacılar ve düzenleyici kuruluşlar için hem önemli bir konu hem de kaygı kaynağı olmuştur. Bu çalışmada, Malezya ve Güney Arfika Cumhuriyetindeki bankaların karlılığının üzerindeki etmenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Thompson Reuters veri tabanı, Dünya Bankası veri tabanı ve 2008-2020 yılları arasında seçilen bankaların finansal tabloları kullanılarak analizler yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan çoklu regresyon analizi banka büyüklüğü ve sorunlu kredilerin Güney Afrika Cumhuriyeti bankacılığının karlılığı üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır. Malezya için ise, sorunlu krediler, gayrisafi yurtiçi hasıla ve CAR bağımsız değişkenlerinin bankaların aktif karlılığı üzerinde negative etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Panel veri analizi sonuçları sermaye yeterlilik oranı ile banka büyüklüğü arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkiye işaret etmekte ve banka büyüklüğü ve karlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negative yönlü bir ilişki söz konusudur. Bu çalışma her iki ülke için de bankaların operasyonel verimliliği hakkında önemli çıkarımlar ortaya koymuştur.

Nonperforming loans, Profitability (ROA), Capital Adequacy Ratio, Malaysia, South Africa, Sorunlu Krediler, Aktif Karlılık, Sermaye Yeterlilik Oranı, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti

Dış Ticaret Enstitüsü Working Paper Series