A fuzzy QFD approach to determine customer needs for driving mirror

The limited resources and increased market competition and product complexity require a customer-driven quality management and product development system achieving higher customer satisfaction. Quality function deployment (QFD) is used as a powerful tool for improving product design and quality, and obtaining a customer-driven quality system to maximize customer satisfaction. The engineering design characteristics related to product performance and quality are specified for this purpose. In this context, both qualitative and quantitative factors must be considered. The fuzzy QFD is used to convert qualitative information into quantitative parameters. The study starts by identifying the features that the purchased product should have (customer requirements-‘‘WHATs’’) in order to satisfy the company’s needs, then it continues to establish the technical requirements (‘‘HOWs’’) to meet customer requirements. In this study, fuzzy numbers which allows the company to define by means of linguistic variables are used in order to determine the relative importance of the ‘‘WHATs’’, the ‘‘HOWs’’–‘‘WHATs’’ correlation scores, the resulting weights of the ‘‘HOW’’. Special attention is paid to the various subjective assessments in the house of quality (HOQ) process, and symmetrical triangular fuzzy numbers are suggested to capture the vagueness in people’s verbal assessments. This approach is used in the development of driving mirror of a car according to customer requirements.
Kısıtlı kaynaklar, artan rekabet ve ürün karmaşıklığı, daha yüksek seviyede müşteri memnuniyetine ulaşmak için müşteri odaklı bir kalite yönetimi ve ürün geliştirme sistemi gerektirmektedir. Kalite Fonksiyonu Göçerimi (KFG) ürün tasarımının ve kalitesinin geliştirilmesinde müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak ve müşterinin yönlendirdiği bir kalite sistemi sağlamak için güçlü bir araç olarak kullanılmaktadır. Ürün performansı ve kalitesi ile ilgili mühendislik tasarımı özellikleri bu amaç için belirlenir. Bu kapsamda, hem kalitatif ve hem de kantitatif faktörler dikkate alınmalıdır. Kalitatif bilgiyi kantitatif parametrelere dönüştürmek için bulanık KFG yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışma müşteri isteklerini karşılamak satın alınan ürünün sahip olması gereken özellikleri tanımlayarak başlamakta, sonra bu özellikleri karşılayacak teknik gereksinimlerin belirlenmesi ile devam etmektedir Bu çalışmada,“WHATs” ların önem derecelerinin, “HOWs”-“WHATs” ilişki puanlarının ve “HOWs” ların ağırlıklarının belirlenmesinde dilsel değişkenler yardımıyla tanımlamasına imkan sağlayan bulanık sayılar kullanılmıştır. Kalite evi prosesinde çeşitli öznel, subjektif değerlendirmelere özellikle dikkat edilmiş ve simetrik üçgensel bulanık sayılar insanların kelimelerle değerlendirmelerinde muğlaklığı yakalamak için önerilmiştir. Bu yaklaşım müşteri isteklerine göre bir arabanın dikiz aynasının geliştirilmesi için uygulanmıştır.

Fuzzy QFD, Customer Requirements, Automotive Industry, Bulanık KFG, Müşteri İstekleri, Otomotiv Sektörü

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi