Spor, kültür ve dil: Türkçede bulunan atasözü ve deyimler üzerine bir içerik analizi

Amac?: Spor; beden, zihin ve ruh gelis?imine hizmet eden bireysel ya da takım halinde gerc?ekles?tirilebilen ve belirli kurallara tabi olan eylem olarak tanımlanabilmektedir. Spor; bireyi performans sergilemeye, rekabete, dayanıs?maya, takımdas?lıg?a, bas?arıya yo?neltmekte ve kis?isel gelis?ime katkıda bulunmaktadır. Sporun tarihsel gelis?imi, uygarlık tarihine kos?ut bir seyir izlemektedir. O?yle ki modern sporun gelis?imini, kapitalizmin gelis?imi u?zerinden c?o?zu?mlemek mu?mku?ndu?r. Bu paralelde sporun ilk ortaya c?ıkıs?ı, insanın kendi varlıg?ını kes?fetmesi ve dog?ayla mu?cadeleye girmesi ile ilis?kilendirilendirilebilmektedir. Spor, aynı zamanda ku?ltu?rel bir eylemdir. Huizinga’nın oyun oynayan insanı simgeleyen ‘homo ludens’ kavramı ile is?aret ettig?i gibi, yeryu?zu?nde insana ait her s?eyin bas?langıcının oyun oldug?una dikkat c?ekmek ve ‘o?nce oyun vardı’ saptamasını yapmak mu?mku?ndu?r. Huizinga’ya go?re kurgusal oldug?u bilinen ve gu?ndelik hayatın dıs?ında yer alan, bununla birlikte oyuncuyu da tamamen ic?ine c?eken, go?nu?llu? ve o?zgu?r bir eylem olan oyun; tarih boyunca, hayatın her alanında ku?ltu?ru?n temel o?g?esi olarak varlıg?ını su?rdu?rmu?s?tu?r. Oyunun ku?ltu?rle olan bag?ından ve oyunun evvel ezel nitelig?inden hareket eden bu c?alıs?ma; spor olgusunun Tu?rkc?edeki yer ve o?nemini ataso?zleri ve deyimler u?zerinden aras?tırmayı amac?lamaktadır. Yo?ntem: Nitel desende olus?turulan c?alıs?ma, Tu?rk Dil Kurumu Ataso?zleri ve Deyimler So?zlu?g?u?’nu? evren kabul ederek tasarlanmıs? ve ic?erik analizi yo?ntemi ile gerc?ekles?tirilmis?tir. Bulgular: Aras?tırma kapsamında Tu?rkc?ede bulunan spor olgusu ile ilgili ataso?zleri ve deyimler tespit edilmis? ve olus?turulan kategoriler uyarınca deg?erlendirilmis?tir. C?alıs?manın sonuc? kısmında ise elde edilen bulgular yorumlanmıs? ve gelecek aras?tırmalara yo?nelik o?neriler sunulmus?tur. O?zgu?nlu?k: C?alıs?mada ulas?ılan en temel sonuc?, Tu?rkc?ede bulunan deyimlerde spor olgusunun oldukc?a o?nemli bir yer arz etmesidir.

Spor, Kültür, Dil, İçerik Analizi, Türkçe, Atasözü, Deyim

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi