Algılanan aşırı niteliklilik ve yenilikçi iş davranışı ilişkisi

Artan rekabet, hızla değişen çevre koşulları, farklılaşan bireysel ihtiyaçlar, örgüt ve organizasyon yapılarındaki değişimler, çalışanların kendilerini gerçekleştirme ve örgütte istekli çalışmalarını güçleştiren unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüz işletmelerinin çalışanlarından beklentilerinin artması yanında çalışanlarında işletmelerden talepleri artmaktadır. Çalışan taleplerini oluşturan faktörler arasında kişisel farkındalık düzeyleri ve kişilerin niteliklilik algıları önemli bir yere sahiptir. Algıları yönetirken yöneticilerin üzerinde önemle durduğu konuların başında; çalışanların yenilikçi iş davranışları sergileyebilmesi ve aşırı niteliklilik algısının yönetilerek çalışanların işletmede varlığını devam ettirmesi gelmektedir. Bu çalışmada algılanan aşırı niteliklilik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişki incelenmiş ve saha araştırmaları için bir ön hazırlık yapılması hedeflenmiştir. Belirtilen kapsamda her iki kavramda açıklanarak literatürde yapılan araştırmalar ışığında öneriler sunulmuştur.
Increasing competition, rapidly changing environmental conditions, differentiating individual needs, changes in organizational and organizational structures emerge as factors that make employees' self-fulfillment and willingness to work in the organization difficult. In addition to increasing the expectations of today's companies from their employees, their demands from companies are increasing. Among the factors that make up the employee demands, personal awareness levels and perceptions of the people's qualifications have an important place. Employee retention and innovative business behavior are among the issues that managers emphasize while managing perceptions. In this study, the relationship between perceived overqualification and innovative work behavior is examined and a preliminary preparation is aimed for field research. In the given background, both concepts are explained and suggestions are presented in the light of the researches in the literature.

Aşırı Niteliklilik, Yenilikçi İş Davranışı, Çalışanların Kişisel Algıları, Overqualification, Innovative Work Behavior, Employees' Perceptions

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi