Dijital dönüşüm olgunluk seviyesinin ölçülmesine yönelik modellerin incelenmesi

Pandemi sonrası dijital dönüşüm sürecinde bulunan kurum ve işletmelerin dijital olgunluk seviyesinin ölçümlenmesi maksadıyla geliştirilecek bir ölçeğe esas teşkil etmek üzere, dijital olgunluk, dijital hazırlık ve endüstri 4.0 olgunluk seviyesini ölçmeyi amaçlayan ölçekler, literatür taraması yöntemiyle araştırılmış, seçilen ölçeklerin güçlü ve zayıf yanları analiz edilerek karşılaştırma yapılmış ve KOBİ’ler tarafından uygulanabilirlikleri incelenmiştir. İncelenen ölçeklerde ülke veya kurum hedeflendiği, ankete dayalı ölçeklerin kişisel algılara dayandığı, KOBİ’ler tarafından uygulanabilecek, esnek, iş fonksiyonlarının somut olarak ölçümlendiği ve kısa zamanda uygulanabilecek bir ölçek geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.
In order to form a basis for a scale to be developed to measure the digital maturity level of institutions and businesses in the post-pandemic digital transformation process, the scales aiming to measure digital maturity, digital readiness and industry 4.0 maturity level were researched by literature review method, the strengths and weaknesses of the selected scales were analyzed and compared to each other and their applicability by SMEs was examined. It has been determined that in the scales examined, the country or institution is targeted, the scales based on the questionnaire are heavily affected by personal perceptions, and there is a need to develop a flexible scale that can be applied by SMEs, where business functions are measured concretely and that can be implemented in a short time.

Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüm Olgunluğu, Endüstri 4.0 Olgunluk ve Hazırlık Seviyesi, Dijital Dönüşüm Hazırlık Seviyesi, Digital Transformation, Digital Transformation Maturity, Industry 4.0 Maturity and Readiness Level, Digital Transformation Readiness Level

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi