Yükseköğretim gençliğinin benlik algısının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi : İstanbul Ticaret Üniversitesi örneği

Bu çalışmada, 317 üniversite öğrencisinin benlik algıları çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Çalışmada, Gilbert, Allan ve Trent tarafından 1991 yılında geliştirilen ve 1993 yılında, Şahin, Durak ve Şahin tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Sosyal Karşılaştırma Ölçeği” uygulanmıştır. Bunun yanı sıra sosyo-demografik özellikleri belirlemek için de, katılan öğrencilere araştırmacılar tarafından hazırlanan bir Kişisel Bilgi Formu verilmiştir. Elde edilen veriler; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, “t testi” ve tek yönlü varyans analizi ve LSD teknikleri ile değerlendirilmiştir.
In this study, 317 university students’ self perceptions are examined with “Social Comparison Scale” developed by Gilbert, Allan ve Trent (1991) and adapted into Turkish by Şahin, .Durak ve Şahin (1993). Socidemographic information form is developed by researchers. Data is analyzed with frequency, percent, aritmetic mean, t-test, one-way anova and LSD.

Benlik Algısı, Sosyal Karşılaştırma, Üniversite Öğrencileri, Self Perception, Social Comparison, University Students

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi