Bir üretim hattında meydana gelen hataların Pareto Analizi ve Kontrol Diyagramı ile değerlendirilmesi

Nüfusun artması ihtiyaçları, ihtiyaçların artması üretimi genişletmiştir. Bu ihtiyaçlardan bir tanesi de beyaz eşyalardır. Beyaz eşyalar, üretimine başlanıldığı ilk günden itibaren insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırmıştır. Örneğin; bulaşık makinesi üretimi insan hayatında zaman, enerji, su tüketimi gibi pek çok parametrenin kazanımına etki etmiştir. Bu ve benzeri parametrelerin kazanımı doğrultusunda, beyaz eşya üretim sektörüne olan yatırım artmıştır. Sektöre giren çeşitli firmalar ile sektörel rekabet ortamı oluşmuştur. Bu rekabet ortamında ayakta kalmak isteyen firmalar, rakiplerinin gerisinde kalmamak ve hatta onların önüne geçmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Çalışmamızda yer alan firma, beyaz eşya sektöründe üretim gerçekleştirmektedir. Firma, ürünlerini üretirken müşteri beklentilerine ve kalite faaliyetlerine önem göstermektedir. Çalışmada çamaşır makinesi fabrikasında, montaj hattında oluşan hata verileri analiz edilmiştir. Bu veriler, Pareto Analizi ve Kontrol Grafikleri ile değerlendirilmiştir. Pareto Analizi ile öncelik verilmesi gereken hatalar tespit edilmiştir. Kontrol Grafikleri ile sürecin kontrol alanının dışına çıktığı noktalar tespit edilmiştir.
The increase in population increases the needs, the increase in needs increases the production. One of these needs is white goods. White goods have made human life considerably easier since the first day of production. For example, the production of dishwashers has affected savings in many parameters such as time, energy and water consumption in human life. According to the savings of these and similar parameters, investment in the white goods manufacturing sector has increased day by day. A sectoral competitive environment has emerged with various companies entering the sector. Companies that want to survive in this competitive environment engage in various activities in order not to lag behind their competitors and even to get ahead of them. The company in our study carries out production in the white goods sector. The company gives attach importance to customer expectations and quality activities while producing its products. In this study, the data of defects that occurred in the assembly line in the washing machine factory were analyzed. These data were evaluated with Pareto Analysis and Control Charts. Errors that need to be prioritized were determined by Pareto Analysis. By using the Control Charts, the points where the process went out of the control area were determined.

Üretim Hattı, Kalite Hataları, Beyaz Eşya, Pareto Analizi, P Kontrol Grafiği, Production Line, Quality Defects, White Goods, Pareto Analysis, P Control Chart

İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi