Gelincik (papaver rhoeas l.) bitki çiçekleri ile boyanmış yünlü kumaşların renk ve haslık özelliklerinin araştırılması

Bu araştırmada dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip olan gelincik çiçeğinden elde edilen doğal boyanın, yün liflerinin boyanmasında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yünlü malzeme, bilinen mordan maddeleri ile mordanlandıktan sonra, bitkiden ekstrakte edilmiş boya ile klasik yönteme göre boyanmıştır. Boyanan yün kumaş numunelerinin CIE L*a*b* renk uzay sistemi kullanılarak L*a*b* değerleri ölçülerek karşılaştırılmıştır. Ayrıca boyamaların yıkama ve ışık haslık özellikleri incelenmiştir.
In this research, which has spread world and a very wide range of natural dye obtained from the papaver rhoeas L. flower, usability the dyeing of wool fibers was investigated. Wool fabrics, mordant substances known were to mordant after , dye extracted from herbs and dyed according to the classical method. The dyed wool fabric samples in the CIE L * a * b * color space system using the L * a * b * values were measured. In addition, dyeing , washing and light fastness properties were investigated.

Papaver Rhoeas L., Doğal Boya, Yün, Klasik Yöntem, Papaver Rhoeas L., Natural Dye, Wool, Coventional Method

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi