Hizmetkâr liderliğin örgüt kültürü üzerindeki etkisi

Amac?: Bu c?alıs?manın amacı, hizmetka?r liderlig?in kurumsal ku?ltu?r u?zerindeki etkisini incelemektir. Yo?ntem: C?alıs?manın o?rneklemini o?zel bir belgelendirme firmasında c?alıs?an 266 personel olus?turmaktadır. Nicel analiz yo?ntemi ile incelenmis?tir. Anket verileri SPSS programı ile analiz edilmis?tir. Fakto?r analizi, korelasyon analizi ve korelasyon analizi uygulanmıs?tır. Bulgular: Hizmetka?r liderlig?in kurumsal ku?ltu?ru? pozitif yo?nde anlamlı etkiledig?i bulunmus?tur. Sonuc?lar, Hizmetka?r liderlig?in affetme, hesap verebilirlik, otantiklik, geride durma ve cesaret boyutlarının kurumsal ku?ltu?ru? etkilemedig?ini go?stermis?tir. Tartıs?ma: Kurum ku?ltu?ru?nu? temel dinamikleri ve hizmetka?r liderlik u?zerindeki etkisi incelenmis?tir. O?rgu?t ku?ltu?ru?, u?lke ku?ltu?ru? ve alt ku?ltu?rler farklılık go?stermektedir. Aynı kurumda bile satıs? go?revlileri ayrı mu?hendisler ayrı bir ku?ltu?ru? paylas?maktadır. Bu yu?zden bir kurumun ku?ltu?ru?nu? tanımlamak ve nasıl algılandıg?ını belirlemek oldukc?a zordur.

Liderlik, Kurumsal Kültür, Hizmetkâr Liderlik, Klan, Adokrasi, Hiyerarşi, Pazar kültürü

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi