Evlat edinmek için başvuran bireylerle biyolojik engelleri olmamasına rağmen anne baba olma isteğine sahip olmayan bireylerin bağlanma şekli, mizaç özellikleri, dürtüsellik ve ruhsal dayanıklılık yönünden karşılaştırılması

Evlat edinme talebi olan 47 birey ile çocuk sahibi olmayı düşünmediğini ifade eden 46 birey bağlanma şekli, mizaç, dürtüsellik ve ruhsal dayanıklılık özellikleri yönünden karşılaştırılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, TEMPS-A, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11-KF), Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri–II (YIYE-II) uygulanmıştır. Evlat edinme talebi olanlarda hipertimik; çocuk sahibi olmayı düşünmeyenlerdeyse depresif, irritabl ve anksiyöz mizaç özellikleri; evlat edinmek isteyen grupta güvenli bağlanma oranı ve ruhsal dayanıklılık puanları, çocuk sahibi olmak istemeyen grupta ise kaçınma ve kaygı oranları daha yüksektir.
In terms of attachment behaviors, temperature traits and resilience features of 46 individuals who do not desire to have children and, 47 individuals who demand for adoption was compared. Sociodemographic data form, Temps-A, Barratt Impulsiveness Scale- short form, Resilience Scale for Adults (RSA) and Inventory of Experiences in close relationships (ECR) - II (ECR-II) were comleted to the participants. Hyperthymic traits were higher in individuals with demand for adoption, whereas depressive, irritable, anxious personality were higher in the other group. The secure attachment rates and resilience scores were found higher in the group who wanted to adopt children. The rates of the avoidance and anxiety levels were higher in the group who did not desire to have children.

Evlat Edinme, Bağlanma, Ruhsal Dayanıklılık, Mizaç, Dürtüsellik, Adoption, Attachment, Resilience, Temperament Traits, Impulsivite

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi