Uluslararası ticaretin dijitalleşmesi ve sanayi akımlarının etkisi : endüstri 4.0 devrimi üzerine bir araştırma

Ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik uluslararası faaliyetler Dünya Ticaret Örgütü’nün liderliğinde yürütülmektedir. Uygulamaya dönük düzenlemelerin temel çerçevesinde ise Dünya Gümrük Örgütü ile Birleşmiş Milletlerin UNCTAD ve UNCITRAL gibi muhtelif kuruluşlar öne çıkmaktadır. 2017 yılında kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması bu konuda önemli bir ortak zemin oluştursa da anlaşma hükümlerinin yaptırımı aynı düzeyde zorunluluk doğurmamaktadır. İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm çağında uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik düzenlemelerle uyumlu olarak dış ticaret, gümrük ve lojistik hizmetlerinde gözlemlenen dijitalleşme ve Endüstri 4.0 uygulamaları şirketler için önemli verimlilik alanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda, bu tez çalışmasında firma düzeyindeki veriler incelenerek süreçlerdeki dijitalleşmenin firma girdileri üzerindeki etkileri ampirik olarak ele alınmaktadır. Panel veri analizi sonuçları bize dijitalleşme sürecinin manuel olarak takip edilen süreçte ortaya çıkan masraf ve cezaların bir kısmını istatiksel olarak anlamlı bir şekilde azalttığını göstermektedir.
International activities to ensure trade facilitation are carried out under the leadership of the World Trade Organization. Within the framework of practical arrangements, the World Customs Organization and the United Nations institutions like UNCTAD and UNCITRAL come to the fore. Although the Trade Facilitation Agreement adopted in 2017 constitutes an important common ground in this respect, the enforcement of the provisions of the agreement does not have the same level of obligation. In the current era of digital transformation, Industry 4.0 and digitalization applications observed in foreign trade, customs and logistics services, in line with regulations for facilitating international trade, constitute significant efficiency areas for companies. In this context, by examining the data at firm level in this thesis study, the effects of digitalization in the processes on the inputs of the firms are considered empirically. The results of the panel data analysis show us that the digitization process has a statistically significant reduction in some of the costs and penalties that occur in the process which is followed manually.

Tez (Doktora) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi Kaynakça var.

Ticaretin Kolaylaştırılması, DTÖ, Dijitalleşme, Endüstri 4.0, Panel Veri, Trade Facilitation, WTO, Digitalization, Industry 4.0, Panel Data, Elektronik ticaret, İnternet pazarlama, Elektronik bilgi işlem, Electronic commerce, Internet marketing, Electronic data processing, Uluslarararası ticaret, Uluslararası ekonomik ilişkiler, International trade, International economic relations