GIG ekonomi çalışanlarının bağlantıcılık öğrenme teorisi bağlamında değerlendirilmesi: bir karma yöntem araştırması

Dijitalleşmenin hızlı etkisi ile geleneksel iş dünyasının istihdam modelleri de dönüşüm geçirmek durumunda kalmıştır. Özellikle uzaktan çalışma modellerinin ortaya çıkması ile birlikte tüm dünyada freelance (serbest çalışan) çalışanlar olarak nitelendirilen çalışanlar gig ekonomisi çalışma modelini oluşturmuşlardır. Fakat ilgili çalışanlar bir kuruma bağlı olarak çalışmanın avantajlarından olan eğitim ve geliştirme faaliyetlerinden yoksun kalmaktadırlar. Bu bağlamda öğrenme sürecinin videolar, bloglar, forumlar, ya da diğer dijital kanallar aracılığı ile de etkin bir şekilde gerçekleşeceğini öne süren Bağlantıcılık Öğrenme Teorisi gündeme gelmektedir. Zira bu şekilde freelance çalışanlar kurumlara bağlı olmaksızın kendilerini geliştirebilir ve rekabet yoğun ortamda varlıklarını sürdürebilirler. Amaç: Bu araştırma gig ekonomisi çalışma modelinin bir parçası olan freelance çalışanların eğitim ve öğrenme süreçlerinin nasıl desteklenebileceğine odaklanmış olup, öncelikli olarak ilgili kavramlara dair sistematik literatür taraması gerçekleştirmiştir. Yöntem/Tasarım / Metodoloji / Yaklaşım: Sonrasında freelance çalışanlarla gerçekleştirilen yapılandırılmış mülakatlar aracılığı ile, odaklanılması gereken dört ana tema belirlenerek MAXQDA 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Bu ana temalar, eğitime karşı tutum (e-öğrenme), mesleki gelişim, Gig ekonomisi çalışma modeli, freelance çalışma olarak sıralanmaktadır. Bulgular: Yapılandırılmış mülakatlar sırasında toplamda 11 ana başlık, 39 alt başlık ortaya çıkmıştır. Eğitime karşı tutum temasında; mesleki eğitimlerin yüz yüze olması gerekliliği freelance çalışanlarca en çok vurgulanan başlık olmuştur. İletişim yeteneğinin önemi ise, rekabet temasında en çok vurgulanan alt başlık olmuştur. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise, freelance çalışanların büyük bir bölümü, yeni müşterilerin piyasada bilinirliklerine göre kulaktan kulağa isimlerini duyurarak kendilerine ulaştığı yönündedir. Özgünlük: Gig ekonomi modelinde çalışmakta olan freelancerların kurumlarca sağlanmakta olan eğitim fonksiyonunda mahrum kaldıkları belirlenmiş olup, ilgili hususta yapılan literatür taramasında eksiklik fark edilmiştir.
With the rapid impact of digitalization, the employment models of the traditional business world have also had to transform. Especially with the emergence of remote working models, employees who are described as freelance workers all over the world have formed the gig economy working model. However, these employees are deprived of training and development activities, such as the advantages of working under an organization. In this context, the Connectivism Learning Theory, which suggests that the learning process can also take place effectively through videos, blogs, forums, or other digital channels, comes to the fore. Purpose: In this way, freelancers can develop themselves without being dependent on organizations and survive in a competitive environment. This research focuses on how to support the freelancers' training and learning processes, who are part of the gig economy working model and initially conducted a systematic literature review on main concepts. Method/Design/Methodology/Approach: Then, through structured interviews with freelancers, four main themes to be focused on were identified and analyzed with MAXQDA 22. These main themes are attitude towards education (e-learning), professional development, Gig economy working model, and freelancing. Findings: A total of 11 main headings and 39 subheadings emerged in the structured interviews. In the theme of attitude towards education; the necessity of face-to-face vocational training has been the most emphasized topic by freelancers. The importance of communication skills was the most emphasized subheading in the theme of competition. Another finding of the research is that a large portion of freelancers reach out to new customers through word of mouth based on their reputation in the market. Originality: It has been determined that freelancers working in the gig economy model are deprived of the training function provided by institutions, and a deficiency was noticed in the literature review on the relevant subject.

GİG, GİG Ekonomisi Çalışma Modeli, Serbest Çalışma, Bağlantıcılık Öğrenme Teorisi, GIG, GIG Economy Work Model, Freelancing, Connectivism Learning Theory

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi