Kantitatif tayinde yeşil yöntem: ATR-FTIR; farmasötik preparatta parasetamol tayini

Bu çalışmada azaltılmış toplam yansıma Fourier dönüşümlü kızıl ötesi (ATR-FTIR) spektroskopisi kullanılarak farmasötik preparatta parasetamol tayin edilmiştir. Parasetamol standart konsantrasyonları NaCl ile seyreltilerek % 20 ile % 100 (a/a) arasında hazırlanmıştır. Parasetamol standardının FTIR spektrumu alınarak karakteristik C=O pikinin değişen yüzde geçirgenliği kullanılarak kalibrasyon eğrisi çizilmiştir. Regresyon katsayısı (R2 ) 0,9993 ile iyi bir doğrusallık göstermiştir. Parasetamol içeren ticari farmasötik preparattaki miktar tayini yapılmıştır. Farmasötik preparattaki parasetamol miktar tayininin geri kazanımı ? % 100’dür. Farmasötik preparata uygulanan ATR-FTIR yöntemi parasetamolün rutin tayini için uygundur.
In this study, attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectroscopy was used for the determination of paracetamol in pharmaceutical preparation. Paracetamol standard concentrations were prepared between 20% and 100% (w/w) by dilution with NaCl. The FTIR spectrum of the paracetamol standard was taken and the calibration curve was plotted using the varying percentage transmittance of the characteristic C=O peak. This curve showed good linearity with a regression coefficient (R2 ) of 0,9993. Quantification was carried out in commercial pharmaceutical preparation containing paracetamol. The recovery of the quantification of paracetamol in pharmaceutical preparation is 100%. The ATR-FTIR method applied to pharmaceutical preparation is suitable for the routine determination of paracetamol.

ATR-FTIR, farmasötik preparat, parasetamol, yeşil kimya, ATR-FTIR, pharmaceutical preparation, paracetamol, green chemistry

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi