Stratejik çeviklik ile işletme performansı ilişkisi: kavramsal bir model önerisi

Dünyadaki belirsizlik ortamı ve artan rekabet nedeniyle işletmelerin, faaliyetlerine devam edebilmek, pazar paylarını korumak ve arttırmak için yeni stratejiler belirleyerek doğru zamanda uygulamaları gerekmektedir. İşletmeler yoğun rekabet ortamında faaliyetlerine devam ederken bir yandan da faaliyetleri neticesinde kar elde etmek, ürün ve hizmetlerini daha kaliteli hale getirmek, personel ve müşteri memnuniyetin sağlamak gibi finansal ve finansal olmayan konularla başa çıkmak zorundadırlar. İşletmelerin varlıklarını sürdürmek ve hedefledikleri noktaya gelebilmek için stratejik olarak çevik olmaları önemlidir. Literatürde, stratejik çevikliğin işletme performansına etkisinde inovasyon yeteneğinin aracı, özümseme kapasitesinin düzenleyicilik rolü olduğuna dair öğeler bulunmaktadır. Yapılan çalışmada önerilen modele ilişkin faktör analizleri gerçekleştirmiş, model revize edilerek hipotez testlerine hazır hale getirilmiştir.
Due to the uncertainty environment and increasing competition in the world, businesses need to determine and implement new strategies at the right time in order to continue their activities, to maintain and increase their market shares. While businesses continue their activities in an intensely competitive environment, they have to deal with financial and nonfinancial issues such as making profit as a result of their activities, improving their products and services, and ensuring personnel and customer satisfaction. It is important for businesses to be strategically agile in order to maintain their existence and reach the point they target. There are elements in the literature that innovation ability plays a mediator role and absorptive capacity has a moderator role in the effect of strategic agility on business performance. In the study, factor analyzes related to the proposed model were carried out, the model was revised and prepared for hypothesis testing.

Stratejik Çeviklik, İşletme Performansı, İnovasyon Yeteneği, Özümseme Kapasitesi, Strategic Agility, Business Performance, Innovation Capability, Absorptive Capacity

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi