Girişimci adaylarının psikolojik sermayelerinin girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisi

Bu çalışmada potansiyel girişimcilerin girişimcilik eğilimleri üzerinde psikolojik sermayenin önemi ve etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan anketler, üniversitelerin herhangi bir bölümünde okuyan ve yeni mezun olup bir işletme kurmayı planlayan kişiler üzerine uygulanmıştır. Toplanan veriler üzerinden frekans, faktör, regresyon ve bağımsız gruplar t testi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, psikolojik sermaye ve alt unsurlarından girişimci öz yeterliliği ve dayanıklılığın girişimcilik eğilimini pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca psikolojik sermayenin alt boyutlarından dayanıklılık alt boyutunun kadın girişimci adaylarda daha yüksek olduğu görülmüştür. Umut, özyeterlilik ve iyimserlik alt boyutlarının ise cinsiyete göre farklılaşmadığı görülmüştür. Erkek girişimci adaylarının kadın adaylardan daha fazla girişimcilik eğilimine sahip oldukları tespit edilmiştir.
In this study, it has been tried to determine the importance and effect of psychological capital on the entrepreneurial tendencies of potential entrepreneurs. Questionnaires created for this purpose were applied to people studying in any department of universities and newly graduated and planning to establish a business. Frequency, factor, regression and independent groups t test were performed on the collected data. As a result of the study, it was determined that entrepreneurial self-efficacy and resilience, which are among the psychological capital and its sub-elements, positively affect the entrepreneurial tendency. In the study, it was also found that the resilience sub-dimension, which is one of the sub-dimensions of entrepreneurial tendency and psychological capital, differed significantly between female and male entrepreneurial candidates; hope, self-efficacy and optimism sub-dimensions did not differ. Accordingly, it has been determined that male entrepreneurial candidates have more entrepreneurial tendencies than female candidates.

Psikolojik Sermaye, Girişimcilik, Girişimcilik Eğilimi, Psychological Capital, Entrepreneurship, Entrepreneurial Tendency

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi