Hastanelerde ve sağlık merkezlerinde erişilebilirlik

Hastaneler ve sağlık merkezleri, çok çeşitli ve farklı sorunlara sahip kişiler ve hastalar tarafından kullanılan kompleks tarzda yapılardır. Bu nedenle, hastane ve sağlık merkezlerinin yapıları farklı kullanıcı gruplarının fiziksel ihtiyaç ve taleplerini sağlayacak özellikle olmalıdır. Hastane ortamlarının tasarımı ve planlanması yoğun ve karmaşık bir çaba gerektirmektedir. Hastaneler, hastaların ve kullanıcıların stresini azaltan, iyileşme ve tedaviyi teşvik eden ve güven ile erişilebilirlik duygusu veren fonksiyonel özelliklere sahip olmalıdır. Özetle, hastaneler ve sağlık merkezleri yaşlılar, çocuklar, kadınlar ve engelli insanların erişilebilirliğini destekleyen donanımları içermelidir. Erişilebilir hastane ve sağlık merkezleri, bağımsız işlevlerle desteklenen iyi tasarlanmış mekanlara, fiziksel yapılandırmalara, donanım, mobilya ve malzemeye sahip olmalıdır. Tasarımlar; tabela, yön bulma araçları vb. araçlar aracılığıyla kolaylıkla anlaşılabilir ve yaş, yetenek ya da durum gözetmeksizin büyük ölçüde herkes tarafından kullanılabilir olmalıdır. Günümüzde, tüm konularda olduğu gibi, hastane ve sağlık merkezlerinde de insan odaklı tasarım kriterlerine sahip bir planlama yaklaşımı benimsenmeli, yeni yapılacak merkezlerin ve mevcut merkezlerin planlaması, erişilebilirlik olgusu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Hospitals and health buildings are complex buildings, which are used by wide variety problematic people and patients. For this reason, health buildings and hospitals must provide pysical and other demands of these people. Planning and designing hospital enviroments needs intense and complex effort. Hospitals must provide functional ability to reduce stress, encourage healing and recovery, and enhance safety and accessibility for users. In brief, hospitals and health buildings must include accessible equipments for older people, children, women and disabled persons. Accessible hospitals must have well-designed areas, physical configurations, equipments, furnishings and materials which are promoted by independent functions. Designs must be easily understandable by the help of signs, signboards and navigation tools. Also it must be easily used by everyone regardless of age, ability and condition. Nowadays, in hospital and health buildings planning approaches with “people oriented designs” must be assimilated. When designing new and existing health buildings, “accesibility” theme must be taken into account.

Hastaneler, Sağlık Merkezleri, Erişilebilirlik, Tasarım, Planlama, Hospitals, Health Buildings, Accessibility, Design, Planning

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi