Kâr amacı gütmeyen işletmelerde sosyal girişimcilik kavramı

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ekonomik değerden ziyade sosyal değer üretimine odaklanmıştır. Sosyal girişimcilik hem ekonomik hem de sosyal değer üretmeyi hedefleyen bir yaklaşımı ifade etmektedir. Bir işletme kâr amacı güdüyor olsun veya olmasın sosyal girişimcilik olgusu gözlemlenebilir. Çalışmamızın konusu bakımından kâr amacı gütmeyen işletme kavramının incelenmesi kâr amacı güden işletmeler ile farklılaşan yönleri bakımından olacaktır. Kâr amacı gütmeyen işletmelerde sosyal girişimcilik kavramı ve bunun topluma etkileri açıklanacaktır. Bu amaçla öncelikle sosyal girişimcilik kavramı incelenecek, ardından kâr amacı gütmeyen işletmeye ilişkin açıklamalar yer alacaktır. Kâr amacı gütmeyen işletmenin sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmesi bu işletmelerde sosyal girişimciliğin bir yansıması olarak karşımıza çıkar. Bu kapsamda kâr amacı gütmeyen işletmelerde sosyal sorumluluk olgusu değerlendirilerek sonuca varılacaktır.
Non profit organizations mainly aim to create social value rather than economic value. Either social and economic value creation can be accomplished by the social entrepreneurship. Non-profit or for-profit organizations may have the features of social entrepreneurship. In this study, non-profit organizations will be evaluated by comparing the for-profit organizations. Social entrepreneurship in non-profit organizations and its impact on the society will be examined. Social responsibility in non-profit organizations is closely related to social entrepreneurship; therefore, it has to be considered.

Kâr Amacı Gütmeyen İşletme, Sosyal Değer, Sosyal Etki, Sosyal Girişimci, Sosyal Girişimcilik, Non-Profit Organization, Social Entrepreneur, Social Entrepreneurship, Social Impact, Social Value

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi