Lojistik performans endeksi kapsamında lojistik üslerin Türkiye ekonomisine etkisi üzerine bir inceleme

Günümüzde şirketlerin ulusal ve uluslararası ticaretinin büyümesine paralel olarak lojistik işinin artık daha hızlı, daha ekonomik, daha kaliteli ve daha güvenilir biçimde gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Bu nedenle “lojistik üs” kavramı son yıllarda en çok araştırılan ve faaliyete geçirilmeye çalışılan organizasyon yapılarından biri olarak görülmektedir. Küresel ticarette büyük pay sahibi olan ülkeler incelendiğinde bu tarz yapıları son derece verimli kullandıkları ve tüm lojistik süreçleri bünyesinde barındıran ve bunu etkin ve verimli bir şekilde kullanabilen lojistik temelli ülkeler olarak ön plana çıktıklarını görmek mümkündür. Son yıllarda da Türkiye’nin, lojistik üsler kurarak sektörde gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek hale gelmesi için planlama ve yatırım çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada, Lojistik Performans Endeksi ile birlikte Türkiye’nin lojistik üslerle ilgili durumu bir kısım ülkelerle karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve ülkemizin sektörle ilgili daha iyi duruma gelebilmesi için nelerin yapılması gerektiği makale sınırları içerisinde irdelenmiştir.
Today, in parallel with the growth of national and international trade, logistics business is expected to be carried out faster, more economically, higher quality and more reliably. For this reason, the concept of the "logistics base" has been seen as one of the most researched and operational organizations in recent years. When examining countries that have a large share in global trade, it is possible to see that they use such structures very efficiently and come to the fore as logistics-based countries that incorporate all logistics processes and can use it in the most efficient way. In recent years, planning and investment efforts have been started to make Turkey able to compete with developed countries in the sector by establishing logistics bases. Work in this context was discussed in Logistic Performance Index with Turkey 's Logistics Base examined under the relevant conditions in comparison with some countries and what the article limits that need to be done in order to create a better situation for the sector in our country.

Lojistik, Lojistik Üs, Lojistik Performans Endeks, Logistics, Logistics Base, Logistics Performance Index

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi